Takboleh tolerate Zincofer

Hi mommies. Skrg ni sy pregnant 18w+. HB sy turun dari 12.5 ke 10.9 latest check haritu, dan KK baru tukar iron tablet dari Obimin ke Zincofer. Masalahnya bila sy makan Zincofer, sy akan muntahkan balik kapsul tu bila dia start hancur dlm perut, badan sy mcm tolak keluar balik Zincofer, tak serap. Masa telan sy rasa okay je, bila dah hancur tu sy akan muntah. Boleh ke kalau sy pergi farmasi/klinik swasta je utk mintak ubat lain selain Zincofer? Ataupun kena inform & tukar ubat dekat KK jugak? Mohon bantuan mommies 😭 tq.

14 Các câu trả lời

Terima kasih semua yg jawab. Ni soalan lama. Sy dah try makan sayur hijau, jambu batu, kerang & semua jenis makanan tambah darah tp tetap tak jalan jugak. Last2 sy beli sendiri iberet, makan 2 jam lepas makan, sebelum tidur. Rasanya HB sy turun berkait dgn alahan jugak, sbb 22weeks macam tu baru sy habis alahan dan HB start naik slow2. Skrg sy dah masuk 32weeks+, HB pun dah cecah 12 ke atas. Doakan sy selamat bersalin december 2020 ni ye 🤲🏻

4y trước

semoga dipermudahkan segala urusan awak ye..

sama mcm saya dulu makan obimin masa 7-10 weeks mesti muntah sampai lembik then tukar ke Maltofer terus takda muntah loya langsung dh sampai skrg dh masuk 5 bulan😊 mmg bahagia betul rasa lepas tukar ubat 😍

Saya kalau ambik zincofer pagi akan muntah tapi bila ambik malam okay je. Mungkin boleh try waktu lain? Kalau nak tukar pil lain pun boleh, tak perlu inform KK asalkan boleh dapat kebaikan yang sama.

stop ambil tea,kopi,milo holicks..mula minum jus buah jmbu batu merah..senang beli peel fresh..saya time pregy hb mmg low..vitmin kk bg tpi xsesuai..skrg ambil sangobion..skrg yb maintain 11 lebih

saya pun xboleh go dgn zincofer.. perut jadi kembung.. saya bgthu dkt misi kk yg sya xblh mkn zincofer dan misi kk suruh saya beli sndiri ubat.. saya beli maltofer, so far ok dgn saya.. hb pun naik..

4y trước

obimin saya xprnh cuba pun lg tpi sbb misi n doc sruh cuba beli n mkn maltofer.. tu yg sya beli, so far hb sya naik.. xprnh lg smpai 10.. stakat ni 11 lbh, 12 lbh je hb saya..

refer kk utk dptkn ubat lain yg sesuai dgn awk, bykkn makan sayuran hijau,buah2an / mknn yg boleh bantu utk serap / dpt zat besi yg secukupnya.sy kerap mkn jambu batu,alhamdulillah makin baik.

inform kk kata nak vit lain. saya makan obimin. okay..makan zincofer 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ asyik nak muntah 😑

baik mnm ubt tu after mkn srpn tpi sleps srpn tu kna puasa 2jm sleps 2jm bru la mnm ubt tu☺️smga bermanfaat

blh bg tau nurse awk xblh mkn mtk die iberet..y ne sy mkn ok xpening kepala n muntah pn

makan ferrovit pun ok sis . sy amalkan ferrovit alhamdulillah hb ok ..