Kesan selepas suntikan perancang (Depo)

Hi mommies semua! Saya ambil suntikan depo 1st dose 3/3/2023, lepas suntik saya tkde masalah apa apa. 29/3/2023 saya start period, period darah banyak sangat dan tempoh period lama. Masuk hari ke-16 start keluar spotting warna coklat, masa ni bulan puasa so saya puasa solat je macam biasa. 17/4/2023 saya start period balik, sama macam period sebelum ni. 2/5/2023 completely kering, spotting ke darah ke semua sampailah 4/5/2023 start keluar spotting balik. Normal ke macam ni? Naik rimas kena pakai pad selalu, sampai melecet 😭 Saya ambil suntikan depo ni sebab nak pasang implanon. Implanon dengan depo kan guna hormon yang sama, kalau period ni maksudnya saya tak sesuai ye dengan perancang ni? Dengar kata kalau kita suntik depo memang takkan period langsung. Boleh tak mommies semua share experience tak? #firstmom #firstbaby #bantusharing

2 Các câu trả lời

Act die depend dgn hormon. Misi KK Yg bgthu sy mcm tu. Sy cucuk depo period sy pun tk normal, mula2 spotting lepas tu darah byk then lepas mandi wajib 4 hari ada spotting lg dlm 3 hri then habis. Lepas tu period normal. Kakak ipar sy mmg tk period lansung lepas cucuk depo, adik sy plak period tk benti 2 week.

mungkin kena cuba refer balik doktor. saya cucuk depo dah setahun ni mmg takde period lansung. awal tu je spotting lepas tu terus takde sampai skrg