Mandi tengah malam utk ibu mengandung bahaya ke tak?

Hi mommies semua, nak tanya sy selalu balik kerja lewat malam kdg balik rumah baru mandi dlm pkul 12.30tgh mlm tu atau pkul 1 pagi, setiap hari mcm tu. Ada effect pape ke eh utk masa akan dtg/bersalin nnt? Sekarang sy tgh pregnant 33weeks.

10 Các câu trả lời

Sebenarnya dr sudut medikal takde masalah tp biasa lah orang Melayu ni pantang kemain banyak. Ikut puan jenis yg mmg follow adat/pantang atau ikut dunia moden. Saya ikut apa yg logik dan disokong dr segi medikal. Lg pulak saya kerja shift, kadang habis kerja pun dah pukul 10 malam. Sampai rumah apa semua tgh malam baru dpt mandi. Jadual waktu tak sama dgn orang lain, nak tunggu pagi baru mandi geli pulak sbb nk tidur dlm keadaan berlengas masam tu

saya pernah tanya nurse kat kk,nurse kata okey je.Tapi sampai je mak saya dia bising katanya nanti lepas bersalin urat kembang😅,Jenis saya pulak kalau dah berpeluh malam² memang tak selesa mesti kena mandi just bilas² gitu jela untuk hilangkan peluh and panas tapi lepas mak saya cakap macam tu saya jarangkan mandi malam sebab badan nak pakai lama 😁

sy mengandung dulu setiap malam mandi air sejuk.. duduk rumah mak kat kg.. mmg air sejuk mcm air terjun.. alhamdulillah sihat je.. ibu dan baby xde masalah even sy terpakse czer sbb baby tiba2 terbelit tali pusat time ketuban pecah.. 😅

Saya setiap hari mandi tengah malam. Tambah2 kalau kandungan dah cecah 7 bulan keatas. Pnas dia lain macam. Selagi tak mandi, gelisah je rasa. Dah mandi fuh lega. 🤣 Alhamdulillah elok je sya dan baby 🥰

pastikan suhu air mandian selesa dengan badan. air sejuk jd masalah sebenarnya. sy sanggup pergi jerang air buat air hangat. malam kalau sy x mandi tidur dgn badan busuk2 ada la nanti mimpi yg bukan2

Takde ape la sis. Sy setiap malam mandi sebab berpeluh2 setiap masa. Kalau jenis badan tak sakit2, boleh je mandi tapi jangan mandi beria sangat la sbb skrg musim hujan, air sejukk 😅

takde apa. ok je mandi mlm. klu tahan sejuk ok.. saya x tahan sejuk 😂 Ada sekali tu mandi mlm, gegar perut, puting ngilu, cepat2 lap badan pakai bju lengan panjang.

Not sure, rasenya takde ape pun but biasalah org2 tua niy bising kalau mandi malam, katanya nanti uri melekat dalam perut lah ape lah.. Risau jugak bila dgr mcm tu

xde ape effect pun..mandi je..saya slalu mandi malam jugak..tp air suam suam gitu la

Takde masalah.. Sy mandi je tgh mlm sis asalkan air sesuai dgn suhu badan