Kerap mengeras 37minggu

Hi mommies! Sekarang dah masuk 37minggu 3 hari dan perut kerap sangat mengeras 2 hari ni, tempoh mengeras tu pun agak lama dalam 15-20 minit..tambah dengan rasa denyut2 sakit dekat perut ni. So far, masih belum ada turun tanda apa2 setakat ni. Adakah ni tanda2 bersalin juga? Sebelum ni dah pernah pergi pac masa 35minggu dan kena admit ward 3 hari sebab ada contraction tapi boleh balik sebab takde bukaan. Mommies ada tak pengalaman macam ni, boleh share sikit? 🙈 #firstmom #bantujawab

1 Trả lời

awak kena perhatikan tempoh selang masa antara sakit/mengeras yg pertama dgn seterusnya tu datang selang berapa min. bukan focus dekat berapa lama tempoh dia sakit or mengeras. ramai mommy2 tersalah faham ni. tempoh selang min datang sakit. sbb makin dekat selang sakit tu makin kuat contractions and maybe dah ada bukaan. kalau mcm sy selang 10 or 5 min tu mmg tahu dah bukaan mesti dah buka atas 4cm kalau saya la. and saya mmg sebelum2 ni tade turun tanda apa2 terus dtg contraction shj. tapi now nom 4 sy dah 38w+ dah turun blood show checkup ahad lepas dah buka 2cm. now sy tgh tggu contraction dtg kerap je ni. sambil tu monitor juga baby gerak ke tak . tapi kalau air ketuban yg turun or darah mengalir terus pac tau sis