Fibroid - First Pregnancy

Hi mommies! Saya first time pregnant and tadi pergi KK doctor nampak ada fibroid dan kena refer pakar tapi belum dapat date appointment lagi. Ada tak yang pernah ada pengalaman ada fibroid time pregnant? 🥺 Takut sebab google banyak kesan kesan dari fibroid ni 😢

9 Các câu trả lời

Sy pun pregnant with fibroid skrg .. detect waktu pregnant 4weeks...alhamdulillah skrg dh 37weeks...memang tiap bulan checkup pakar utk tgk tumbesaran dia. Dah 7cm. Memula doc ckp mgkin akan czer sbb fibroid ttup jalan lahir..tp seiring dgn baby yg membesar..fibroid tu dah beri jalan..dia yg kalih ketepi jd baby boleh turun je jalan lahir..boleh la beranak normal sy InshaAllah. Dan sepanjang pregnant sy takde komplikasi lain mcm sakit atau bleeding disebabkan fibroid tu. So sis jgn risau ye...bnykkan doa Allah permudahkan urusan sepanjang pregnant ni...Sy doakan sis juga selamat lahirkan baby yg sihat nnti Aamiin...oh ya doc ckp lepas habis pantang barulah diorang check balik adakah fibroid tu masih besar atau dh kecut sbb selalunya fibroid ni membesar sbb hormon mengandung kita tu..mostly bila dh beranak dia akan kecut sendiri. Kalau dh kecut xperlu lah buat pembedahan utk buang dia sbb xmenggangu pun...tp klau masih besar dan beri masalah barulah doc buang..doc xleh buang waktu kita beranak (kalau kita czer) sbb nnti akan berlaku pendarahan serious. Doc xnak amik risiko tu...sbb mostly lps beranak dia kecut sdri xprlu buang pun. Kalau buang pun doc buang melalui vagina. Xperlu bedah perut. Ok lah tu...kalau kot perut rumit pula penjagaannya nnti.

sy ada..dr 3cm naik 4cm ke 5cm.5cm tu dh kena refer pakar...seiring usia baby meningkat..fbroid xnmpk..tp hr tu check.mcm ada lg.4cm..tp check lagi few tpt dh xnmpk... bykkan doa smga fbroid hlg dgn izin Allah, xganggu laluan bsalin, xganggu nutrisi yg msuk ke dlm byi dan x ganggu pembesaran anak...jgn fikir byk psl fbroid .just ensure x de bleeding or pain la masa preg;)

saya anak kedua ada cyst, anak ketiga ada fibroid. dia membesar sampai 4x4cm. Doa banyak2, sllu berfikir positif In Shaa Allah.. bby kuat. Sllu ckp dgn bby, bby lebih kuat drpd fibroid atau cyst tu. Alhamdulillah.. seiring membesar kandungan, cyst @ fibroid sya mengecil dan hilang sendiri. Semoga awak juga mcmtu.. aamiin...❤

Based on experience jumpa pakar 3 kali (sekarang dah nak 37minggu) dr mmg tak sarankan utk buang fibroid masa beranak supaya xada pendarahan. Lepas beranak akan ada next follow up. Apapun mummy boleh relax k, selalu cakap dgn baby kat dalam yg dia lebih kuat dari fibroid dan boleh lawan fibroid tu.

Saya pon masa 1st checkup doktor kata ada fibroid. tp sy dapatkan 2nd opinion doktor pakar (gynae swasta). Berkat doa Alhamdulillah gynae bgtau tu bukan fibroid tp reflection daripada rahim saya yg retroverted. harap sis pon xde masalah. rajin2 buat solat hajat ye. moga ada keajaiban Allah.

sy sebelum mgndung ada fibroid..ni kndungan sy dah 8bulan.. kalau tutup laluan memg kne czer.. jgn risau la xde apa2 pon.. masa sy 20week, tibe2 tmpt fibroid tu sakit teramat sgt.seminggu jgk tahan sakit mkn ubat semua.. lepas tu xada dh.. dan doc x akan buang fibroid masa czer tu

saya mmg de fibroid sblm ngandung 12cm.skrg dah 19w fibroid makin bsr jadi 20cm.mmg brt prt mcm bwk kembar.sbln skli mmg jmpa pakar.tapi xleh bedah ms ngandung so byk risiko kena hadap.hrp ms bersalin czer boleh buang sekali.

1y trước

btul. sy pn pnh tnya..igtkan boleh angkt bnda tu skali, rupanya baby kena kluar dlu. later on bru operate lain..

Saya pun sama sis..alhamdulillah lepas 2bulan fibroid makin kecik dan bulan ke3 dah hilang.. Dia akn mengecil seiring usia baby membesar..

1y trước

saya pn 20minggu kesan , minggu ke 28 alhamdulillah dh hilang fibroid.

jika kecil dan bukan dlm kawasan dinding rahim xde masalah