berat mendadak

hi mommies . saya first pregnancy , da 25 minggu total berat naik 12kg tapi takde sangkut gdm. tapi nurse still bising sbb naik banyak sgt . mcm mana nak bagi berat turun ya ? :) risau juga 9 bulan nanti total 20 kg pula. saya nak buat kardio exercise husb tak bagi dia risaukan first baby dia , ade juga brisk walk tapi still naik berat :( #pleasehelp #firstTime_mom

7 Các câu trả lời

Saya pun 25 minggu dari bkk buku pink berat naik 2kg ja. Tapi sbb saya dlm kategori berat berlebihan jd 2kg naik tu pun kira dalam fasa bahaya la jugak 😅. Sekarang saya kena check bp 2 kali seminggu siap kena jumpa pakar pemakanan , kekadang rasa mcm pelik jugak sbb naik hanya 2kg ja pun , tp takpa laa faham ja kk ni ada prosedur dia tersendiri , nurse kk nk jaga kita 😂. Saya sekarang pun bnyk jaga makan , kurangkan nasi , minum air kosong bnyk kekadang tu minum jugak air manis tp saya sekarang kurangkan mcm milo ais , teh ais, saya bnyk order mcm teh o kurang manis ka , ok la sikit kot dari susu tin 😅. Malam pun , saya mkn tk heavy , saya bnyk mkn biskut ka roti ka . Tapi setakat ni takdak la berat turun pun , just maintain mcm tu saja.

1y trước

sis, jgn mkn biskut or roti sgt.. tepung2 tu tk elokkk.. baik mkn nasi suku2 separuh.. sy pun kategori berat berlebihan hahaha, plus diabetes..

hi sis. masa sy pregnant haritu, total berat sy naik 21kg sampai bersalin. alhamdulillah x sangkut gdm, mngkn selera mkn tinggi sngt kot. masa pregnant haritu 3 kali sy kena on EODBP. asyik naik je berat. nurse memang bising, tp nk buat mcm mana kn, dh memang gitu 😂 masa tu sy memang xleh turunkn dh berat, mkn sikit pn x turun. skrg dlm pantang baru turun

1y trước

saya rasa saya sama macam sis lah🥹 skrg mmg kena buat eodbp 2hari sekali sbb naik berat byk. tpi mnum air gula tak sangkut gdm alhamdulillah . ye sis kita faham nurse memang bising tapi kadang saya risau jugak smpai terfikir mcm mana la nak turun berat time pregnant ni sebab bila pergi kk itu yg dibahasnya 😂

klau sis suka mkn malam boleh try ubah makan petang.. bab exercise tu x brape nak tau sgt.. bole jln2 petang (bkn joging) camtu la kott.. tp kadang tu mmg tk brape nk turun jgkk.. tnggu la time pantang nnt 🤣 Klau menyusu badan lg cepat turun berat heee..

saya 25 weeks. masa 1st trimester turun 10kg sebab alahan teruk. lepastu slowly naik sampai lah sekarang total dah naik 14kg dari lepas baik alahan. Saya tanya DR saya dia kata ok je since u sebelum dah byk hlg berat. 😅

kene control mkn jela mommy.time pregnant mmg kuat mkn.nak x nak kite kene control sendiri.sy pun sampai obsessed tapi alhamdulillah x de gdm.cuma skrg ni tgh control mkn je.

1y trước

ye sis saya pun da masuk range obes tapi tak ada gdm . tak pernah ii obes, first time preggy pula tu, rasa sedih jugak la masa pergi kk

ya kena rujuk buku pink brapa berat yang boleh naik..12kg tu naik dari start buat buku pink smpai 25w ke atau suddently naik 12kg?

1y trước

dri buat buku

Control portion nasi. Ambik nasi sikit je. Lauk dan sayur lebihkan.

1y trước

Pagi makan buat atau yogurt je atau dua2 sekali. Makan before 9am. Dh lepas 9 am tunggu je la lunch. Kalau mmg jenis minum susu lagi tu minum susu je. Kudap2 make sure buah atau kekacang atau jus je. Malam kalau makan ns nasi tu sikit je dlm 3-5 sudu je. Kalu makan kuey teow sup ke bihun sup ke makan je macam biasa. Kalau tak pun hirup kuah + makan protein dan sayur2 dlm tu dulu baru jamah karbo dlm tu. selalu dah makan sayur, hirup sup mmg kenyang dah.