share pengalaman kena induce

hi mommies, saya due 10/12 ni tapi kalau takde tanda 9/12 dah kena serah diri and maybe kena induce. boleh tak mommies share pengalaman sakit kena induce tu huhuhu saya nervous sgt memikirnya #bantusharing #advicepls #firstmom

8 Các câu trả lời

tarikh due kita sama, tapi baby nk keluar awal 07/12. pengalaman saya new mom jgk. Alhamdullilah dipermudahkan bersalin normal SVG. tanda saya leaking air ketuban. its better then leaking blood. bukaan masa smpai hospital baru 1 cm , walaupon dh leaking tpi still sempat pegi jalan order mkn2. 😂 . on 7/12 pagi bukaan still baru 3cm and dinding masih tebal then terus on labour and induce drip. tapi so far x sakit sgt, just manja2 gitu. so i decided xnk amik epidural. wlaupn kata dr klo epidural kita xrasa sakit sgt, n boleh senyum lagi masa bersalin . cuma kita xdpt agak bila contraction tu dtg n how tu teran. i just amik suntikan bontot ketahan 30% tahan sakit itu pon masa dh bukaan 7cm. lepas amik sya auto mengantuk tapi once contraction kita still boleh push dgn baik. baby keluar lepas bukaan 10cm lepas 4hour dlm LR. Alhamdullilah dr pon puji sebab gaya mcm amik Epidural walaupon hakikat sebenar xambil masih boleh senyum. Mindset always ckp sya kuat n sakit tu nikmat.. saya mkn 3 biji telur rebus utk tenaga, masa tengah layan contraction(ni cara saya iktiar).baby keluar pon 3.33kg. jahitan pon alhamdulillah xbnyak. Semoga dipermudahkan urusan mommies.

pengalaman sy induce 3 jenis induce masa 24/11 hari tu. sy sepatutnya due semalam, tp terpaksa bersalin awal sbb scan baby dlm perut 3.6kg, pergi hospital bila scan kata baby kecik, tp air ketuban pulak yg byk, jdinya doktor plan to induce ubat, 23/11 masuk ubat pertama pkul 6.45pg, bukaan jalan 1cm je then pukul 12 tghri masuk ubat kedua turun darah dan bukaan 3cm tp doktor keluarkan balik ubat induce tu sebabnya mcm misplace dan menyebabkan sakit.. kmudian, tgh mlm tu air ketuban pulak bocor bila check bukaan 4cm, pkul 3.30pg 24/11 kena tolak labour room, dorg pecahkan habis air ketuban, dan takde bukaan, masih 4cm kemudian doktor on induce drip 6jam bukaan 5cm je, masih boleh tahan lagi contraction dia tu, then bila doktor up kan lagi volume smpai maximum utk lajukan bukaan, tp bukaan masih 5cm masa ni rasa mcm nak mati dh sakit dia.. sampai dh cucuk ubat tahan sakit pun tak jalan, sy sedut gas smpai lalok, last2 kena emergency czer sebab fetal distress.. so bagi sy induce mengerikan🤣

7mo trước

sama tarikh bersalin lah,pun sama kene induce,anak pertama pun induce jgak huaa jalan bukak 5cm pun kene induce

Sy baru kena induce 1 ubat jam 11 pagi d miss V td .. jam 5 petang start rsa contraction , jam 9.40 keluar anak sulung sy .. Alhamdulillah.. jgn tlmpau d mindset sis ‘SAKIT’ tu sis.. inshaaAllah bnyk kn berzikir dan baca yassin semasa contraction tu.. semoga dpermudahkan urusan sis 🤲🏻

kene induce belon start 330pm dan contraction rasa sikit2. 1200 pm esoknya bukaan dah 4cm. tolak lr pukul 300pm. 945pm bersalin. alhamdulillah

sakit tu subjektif. ada org blh tahan, ada org xblh tahan. tp nk bersalin mmg sakit. tu je.

bg sy sakit nya kena induce tu..tp proses beranak mmg lg cpt dr sakit normal

Saya anak 1, no 2 dan no 4 kena induce

minta epidural sis

7mo trước

betol. sy xtahan sakit.. 1 cocok bontot. 1 epidural drip kt lb. huhu