kurang nafsu

hi mommies. nak tanya. sy dah 34 minggu 3 hari tak silap. ank first. normal ke time2 ni rasa susah nk bernafsu bila nk bersama suami? feeling tu takde. sbb rasa posisi pun susah. kalau suami kt atas,sy dok taahan perut dia tkut hempap baby. walaupun dia pun jaga tak hempap. lgi satu sy tkut kalau bring telentang risau bby tak ckup oksigen. kalau buat posisi lain pun sama je. rasa mcm feel tu takde. bila feel takde, cepat kering. sy mmg xpernah pakai yg lube tu. sbb masa sbelum pregnant, first dgn 2nd trmster ok je bersama dan ada nafsu mcm biasa.. kadang sminggu skali jee bersama. tp suami mmg faham.. kalau malam letak kepala atas bantal je auto lelap. tp slalu trjaga bnyak kali untuk pusing kiri/kanan smbil pgg perut dgn hati2.. dan even dah 3rd trmster pun rasa mual msih ada . adakah ni faktor sbb bby mkin berat,mkin buat kita mengah.. nk rehat je rasa.. org kata hujung2 ni kne slalu bersama untuk bukaan. tp tu laa..bukan apa. ksian kt suami.. mungkin lepas bersalin akn normal balik kot? ada tak mommies mcm ni..#ingintahu #firstbaby #seriusnanya

1 Trả lời

Normal ibu, perubahan hormon badan and looks ibu masih ada alahan sikit. Sometimes bila hari semakin dekat, pelbagai perasaan kita rasa gembira sbb x lama boleh jumpa baby, sedih sbb we say goodbye to pregnancy journey and of course nervous sbb we x tahu how is our delivery journey and motherhood journey mixed feelings. So perasaan ni yg menganggu keinginan you utk bersama (NO MOOD) because you are sexually not aroused. Normal ya and another reason sbb rahim and baby semakin besar and berat, plus sesak nafas and cepat penat, sakit badan so ini antara reasons juga buat kita not sexually aroused and ibu boleh explain semua ni kat suami you and mesti suami you faham juga. Yes bila masa nak dekat, kalau nak cepatkan bukaan cervix kena bersama tapi mood utk bersama pun penting if not ibu yg sakit because badan you sexually not prepared. Semua ni normal, jangan risau and lepas berpantang, hormon badan you akan back to normal and mood keinginan bersama akan kembali normal juga but for this ibu mesti pandai jaga emosi time berpantang and jangan stress kan badan and minda, tu yg penting. I share kan tips lain utk cepatkan bukaan cervix juga ya, tapi most of this perlukan nasihat doctor because every pregnancy is unique😊

2y trước

okey mommies noted. thanks for advice ❤️❤️❤️🌸