Turun tanda atau bukan ?

Hi mommies, nak tanya pengalaman mommies, sekarang sy 40w. Tadi pagi saya ke klinik pakar o&g utk access post-date delivery. Doct seluk cek bukaan, dah ada 2cm. Tp saya dibenarkan utk balik dulu. Lepas seluk tu baru ada rasa contractions setiap 10-15min sekali. Then dalam 3pm mcm tu saya nak kencing, tengok dekat pad ada bloody show (lendir + darah). Itu dikira turun tanda ke ? Atau itu hanya kesan drpd doct seluk cek bukaan jalan ?

6 Các câu trả lời

mcm sy masa 39w+ 6/8 pkul 7 pergi pac, 2cm, terus warded. pkul 10pgi turun lendir darah seketul, tu dikira turun tanda. 7/8 cek jalan 3 cm, contraction on off x regular. dr bgi pilihan nk stay or balik dulu tunggu tanda lgi kuat or tunggu serah diri before 41w, tp sy pilih utk stay, nk balik dgn baby terus. start lps isyak mula rasa contraction kerap. tp x cek jalan. 8/8 start 1 pagi rasa contraction on off regular 5 minit sekali. mmg xboleh tido. lps subuh cek jalan dah 5cm. terus masuk labour room pkul 8.30 lebih. 10.30 dh beranak.

pengalaman saya kalau turun darah tu mmg tanda. tapi lama lagi nak bersalin esp first baby. saya turun darah 3pm. contraction every 20 mins cuma rasa around 10pm. pengalaman first born saya, buatkan saya decide, kalau ngandung lagi saya nak layan contraction kuat tu kat rumah. sebab kat hospital sumpah tak selesa sebab shower jauh, shower panas takde.

1mo trước

sebab saya 3cm pun bila 1am. 5am baru 5cm.

tu tanda sis .. dulu saya pun kena seluk . lepastu keluar lendir campur darah . tapi saya relax dulu . sbb taktahu 😅 pastu tiber sakit contraction tu mcm nak berakk . terus gi hospital . sampai sampai je bby dah keluar kepala .. 3 kali teran . keluar dah .. pape pun sis moga dipermudahkan urusan bersalin 🥰

4t trước

alhamdulillah saya dah selamat bersalin dah semalam 14/8. hehe terima kasih sis 🥰

Smlm misi ckp kat sy lepas kena seluk mmg akn ada darah sikit. Takpe time kan contraction tu, kalau rs mcm dah tak tahan boleh la g hospital.

Tapi lepas seluk mmg akan berdarah . Kalau contraction 10-15min pun dr akan suruh balik. Melainkan 3-5min sakitnya.

Turun tnda la tu..jln terbuka dh sikit2 tu kalau contrction stiap 10-15min.. blh pi hospitl dh..

1mo trước

tp masa check ada lendir tu, sampai sekarang contractions 20-30min sekali