Bayi kurang sangat minum susu

Hi mommies. Nak tanya normal ke baby 5 bulan 12 hari taknak minum susu sangat. Baby baru baik demam tpi masih ada batuk kahak. Haritu doctor ada ckp tekak dia mcm merah sikit. Ke sbb tu dia tknk minum? Masa nak masuk 4 bulan ritu pun dia dah kurang minum susu. 3oz tk hbis. Selalunya habis. Sekarang ni 1-2oz je minum. Tu pun kekadang tk hbis. Dah try letak susu dalam peti ais bagi sejuk sikit. Tpi masih minum sikit je. Nak buat mcm mna yee. Minta sangat sangat bantuan mommies semua😭. Takut berat dia turun pula bila check up 6 bulan nanti. Minta advice ye mommies. Terima kasihh😭❤️ #firstmom #Needadvice #help1sttimemompls

2 Các câu trả lời

Hai mommies. Rasanya baby tak selesa nak telan susu sbb kat tekak masih ada kahak. Baby saya pun pernah demam teruk masa nak masuk umur 4bulan mcm tu. Demam+selsema+batuk berkahak. Saya mix BF&FM. Time nak minum susu fm je, dia mengamok. Kalau bf dia ok. Pergi klinik swasta utk sedut hingus & kahak. Lepas dah settle sedut kahak tu, dr ckp tekak baby ada merah sikit. So dia suggestkan saya utk buatkan susu suam-2 je (jngn panas or terlalu panas sangat). Lepastu dr ckp, kurangkan onz dia (contoh baby saya minum 5onz.. kurangkan kepada 3onz dulu ke supaya dia dapat minum dengan mudah). Dr bagi antibiotics jgakk. Kadang masa dia tak sihat tu, dah kurangkan onz pun still tak habis jgakk. Apa yg saya buat ialah saya bagi dia minum kejap-2 pastu stop berapa minit then suap lagi sampai habis. Saya bagi dia masa jgakk utk bernafas & telan susu sbb masa tu hingus & kahak dia sangat bnyk. Saya mcm bagi dia ‘ambik mood’. Dia minum sikit tapi kerap pun dah ok dari tak minum susu langsung tapi dalam tempoh sejam kena habiskan susu. Lebih dari sejam dah kena bancuh lain. Alhamdulillah tak lama lepas tu dah baik & boleh menyusu mcm biasa. Utk nak betul-2 hilangkan batuk kahak tu mmg ambik masa sikit ye. Lebih kurang 2 minggu utk dia betul-2 sihat. So utk sis, kalau masih risau sis boleh terus jumpa dr tau. Moga baby sis baik-2 saja ya.

2mo trước

Ohhh okay sis. Terima kasih yeee 🫶🏼

X normal. Tp rsanya sbb dia tgh sakit tu x selera nk mnyusu kot. Cuma klu mmg lgsg xnk mnyusu better gtau doctor. Smoga cpt sembuh

2mo trước

Okay sis. Terima kasihh tau