Baby baru 5 hari (kuning)

Hi mommies, nak tanya. Normal ka baby 5 hari kalau kita bf+fm tak berak 3 hari. Risau, sebab dah 3 hari tak berak. Hari ni check kk kuning dah naik. Dulu anak sulung bg susu dia kerap berak, ada jugak lah kuning turun. Anak 2nd ni kalau x berak just kencing saja kuning bole turun ka? Mommies mana ada pengalaman bole share experience ka. Terima kasih mommies sekalian. #worriedmomhere #ingintahu #stress

6 Các câu trả lời

anak sulung sye semggu Dua je sye dpt bgi susu badan , tpi sye x cmpur susu fm . kne bgi die berak . buang kuning tu . + sye guna nila mse mndikn die , tu pun petua akk ipar dlu mse anak die lahir . setitis je dekt air mandian die . leps tu bilas dgn air biasa . alhamdulillah due Kali cek kuning je leps tu da xde kuning da .

3mo trước

Nila tu ada klorin. Tak sesuai untuk newborn yang kulit sensitif.

Kencing pun ok. Masih boleh turun kuning. Newborn mmg macam tu ada hari tak berak. Anak sy pun prolonged jaundice. Dua2. Mixed feeding normal lagi 3 hari sis. Urut je perut asalkan tak kembung k. Tak salah pun mix feeding baby baru 5 hari pun. Ada stgh ibu susu lambat keluar.

anak sye prolonge jaundice smpi sbulan.. berak hri2 tetap x turun.. mula2 full bf pun x turun.. cmpur bf+fm pn lmbt turun.. petua pun da try mcm2 jd conclusion nye bab2 kuning bayi nie susah nk ckp sis.. ikut pada metabolisme baby tu sendri..

bf je full mommy... sampai masa turun la tu kuning. xyh byk fikir serabut kepala tu.. insyaallah kerap nyusu tiap 2jam 24jam sampai kuning ok. kalau blh 1jam sekali

bby 5hari dh amik fm ke sis? sis try stopkan fm tu, fully bg susu badan tgk mcm mana .. mgkin susu tu yg buat dia xberak

3mo trước

ada baiknya refer doktor, anak sye ada kuning jgk. susu pun campur. Alhamdulilah kuning pun tak lama. Dia ada tak berak, check doktor rupanya perut dia angin. tuh yg tak berak. cuba bwk ke doktor. biar doktor check. sye tanya org, mcm2 cerita keluar. last2 bwk jumpa doktor. rupanya anak angin.

fokus bf dulu sis. bg susu setiap 2jam kuning akan turun cepat