9 weeks 5 days 🤰

Hi mommies! Nak tanya , mcm mane nak elak daripada muntah? Sebab asal nak suap nasi jak rasa nak muntah 😣 .. Saya dah try mkn bnda masam² tapi tak masuk juga , nak muntah adalaa ☹️ #firstmom #firstbaby #pleasehelp

12 Các câu trả lời

Tu tandanya alahan. Alahan ni nak mintak dia hilang tak boleh. Ada yg sampai bersalin tak hilang alahan(ramai kata mcm ni buatkan sy takut) tapi ada yg sampai 4bulan je, insyaAllah sampai 15week dah hilang tiba2. Sbb sy masa awal pregnent teruk alahan sampai turun berat sbb takot nk makan, asal makan je muntah. Cuba makan buah yg tak berair mcm buah delima, jambu batu. Cuba makan bubur kosong. Masa sy bubur pun tak leh sbb nasi. So makan roti canai, burger. Minum susu HL/dutch lady low fat. Biskut kosong. U can do it mommy! ❤️🥰

2y trước

saya mkn makanan ringan sis baru tak muntah .. hmm berat badan pun turun , smalam checkup berat tak seimbang ngan tinggi 😣..

kalau saya masa awal kehamilan memang crpat mual sikit2 mual nak muntah lepas tu doc saran kan ambil susu jadi saya pilih susu anmum baru okey sikit tak kerap mual 👍 saya saran minum susu baik untuk awak dan bayi

2y trước

Saya minum frisomom. Tak muak sebab rasa light light je. Tak terlalu manis. Saya beli yang honey vanilla. Harga pun tak semahal brand lain

Kalau saya, makan veloxin. Doc pun kata ubat tu bagus & sesuai utk ibu mengandung. Ada juga saya pakai motion sickness wristband (farmasi ada). Letak kt pergelangan nanti bila ada pressure, dpt elakkan kita dari muntah.

2y trước

First time dengar pasal wristband tu. Menarikkk..thanks for sharing

if xbole mkn nasi gn lauk sis cuba buat bubur.. sup2 dging mkn gn nasi. saya pun xlalu nk mkn. bole muntah balik lau mkn nasi gn ayam. so tukar lauk ikan ke sotong ke udang cmtu. mna yg bole telan.

2y trước

okey sis. saya try mkn bubur , harap² tak keluar 😇

kalau tak nak makan nasi takpa. gantikan dengan buah2 ye mommies. sya dulu pun mcm tu jugak. tak dpt nak makan nasi, saya ambil buah je.

2y trước

okeyy mommies 😇😇 smalam ada juga makan buah . watermelon 🤭🤭

cuba makan something yg dulu puan ta suka atau elak na makan. makan benda masin dgn air putih selang . makan sikit sikit tp byk kali

beli ubat veloxin dekat farmasi. ubat tahan muntah (morning sickness). Dr yg bagi ubat ni. alhamdulillah alahan makin berkurang

Try makan buah buahan sebab saya haritu alahan makan buah je kalau makan nasi selang berapa minit termuntah je selalu

2y trước

okey sis. saya try mkn buah .. tq 🥰🥰

makan yang sis suka, macam saya makan pedas saya tak muntah, so makan je la pedas, tapi bukan sngt.

2y trước

yaa. saya suka mkn pedas 😅 , tapi xnak lebih ambiknyaa 😅😅

Saya pun alami skrg..seksa nya lps tu tidak blh mkn nasi n hidu bau2an..cnfm muntah..