travel naik kereta.

hi mommies. nak tanya, boleh tak kalau nak travel naik kereta dari penang ke kl then stop & then sambung kl ke johor? Saya dah 12w3d. nak travel tu lepas seminggu raya nanti 🫶🏻 hope boleh bg pendapat & nasihat. #firstmom #firstbaby

10 Các câu trả lời

boleh je, semenanjung tu jalan elok lagi. kalau awak datang sarawak ni time pan borneo under construction mcm roller coaster. Saya ikut je husband travel kuching sibu bintulu kapit, tengah sarat pon ikut jugak, awal pregnant pon ikut jugak. Dah beranak dah sy hihi, time jalan tak elok tu bawak keta pelan2 sikit. Lg satu, kalau jenis cepat mual bawak jajan sikit, plastik utk muntah. Stop setiap stesen minyak pg kencing dan regangkan badan sikit

better check dengan doktor dulu. kalau doktor cakap ok so boleh ja pergi cuma still kena berhati hati la. jauh perjalanan tu. pastikan diri selesa & kerap berhenti sepanjang perjalanan. make sure buku pink jangan lupa bawa. in case apa apa hal senang nak rujuk ke klinik atau hospital. ni nurse pesan masa saya nak travel dari penang ke kl last year masa pregnant la.

Paling penting pastikan diri tu selesa.. Bnda essential pastikan ada, cth plastik kosong, bnda kudap, air mineral, napkin/tuala kecik, tisu, bantal, mnyk angin and such.. Spya bila benda terjadi awk dh prepare.. Sy gitu pn, biarlah org kata mcm bwk almari.. Asalkan anda btl2 selesa, sbb perjalanan jauh tuu..

makesure awak selesa masa travel saya travel since bby 8w sampai la beranak dari penang ke kl , kl ke penang balik hari drive sendiri lagi , bawa bantal tu yg penting sebab nnti sakit belakang , ikut pada badan masing2 kalau rasa takut tanya doktor sebab saya jenis lasak travel je sepanjang pregnant.

Saya baru tngok tiktk sorg doktr ni..dia ckp tk ksah bole je travel jauh..tapi kena brhnti dua jam sekli..untuk mengelak darah beku..sbb ibu mngndung senang kna drah beku..masa tengah berhnti tu..kluar krta jalan2 skit n buat senamn ringan

Hi, awak. Awak akan dapat jawapan yang pelbagai nanti. Semuanya berdasarkan pengalaman masing-masing. Langkah terbaik dapatkan nasihat doktor/nurse/gynae awak. Mereka sahaja yang tahu kondisi awak macam mana.

1y trước

setuju dgn pndpt puan ni👍🏻

ikut ketahanan badan sis. sy pernah balik kg,perjlanan selama 8 jam. masa tu kandungan baru 16w++

Doc pernah pesan sy dulu, jgn dduk terlalu lama. Gerak2 kaki tknk jd darah beku.

better kena berhenti setiap 1 jam...jangan duduk terlalu lama

pastikan diri selesa..klau xselesa,rehat