Fungal infections atau jangkitan kulat

Hi mommies, nak tanya ada tak yg kena fungal infections kt area vulva. Luar faraj rasa gatal merenyam teruk sampai garu2 jadi merah. Bahaya tak kalau biar je? Ada petua atau cara nk bg kurang gatal tak? Sekarang sy masih breastfeed baby. Share la siapa yg ada pengalaman dan cara rawat. Thanks mommies.

9 Các câu trả lời
Chuyên gia

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan kegatalan pada faraj. Selain jangkitan kulat, ia juga boleh disebabkan oleh jangkitan penyakit kelamin dan juga masalah yang dikenali sebagai bakterial vaginosis iaitu ketidakseimbangan bakteria pada faraj. Oleh sebab anda menyusukan anak, anda disarankan untuk bercakap dengan doktor untuk pemeriksaan bagi mencari punca masalah ini serta mendapatkan saranan rawatan yang sesuai untuk anda dan tidak membahayakan bayi anda. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih

Sy pnh kena..refer doc lpastu doc akn bg ubat sapu anti fugal,klau puan nk yg ubt makan pn ada tp kne tnye doc dulu sb puan myusu badan kan..tp kalau yg sapu punya tu mmg menjadi..sy sapu dlm 2hari je trus mati kuman smua tu🤣🤣smpai ke harini xbrani nak naik

5y trước

Ubat sapu tu calamine lotion ke sis? Msa pregnant haritu doc bg calammine lotion je. Mmg berkesan ke ubat sapu anti fungal tu? Sy punya ni mmg xtahan gatal sgt. Tukar je pad tukar seluar dlm bru je dlm 5minint mesti gatal2 blik. Bkn sbb seluar ke apa. Tp mmg jgkitan kulat kot

Better refer doc , sebab sy pernah kena lagi² tengah preggy ni . Sampai melepuh kulit sy disebabkan fungal , macam² sy cuba ikhtiar , letak bedak agnesia , sapu minyak gamat , cuci dengan air garam still tak elok . So better sis refer doc terus 🙏🏻

Hi sis, saya usaha sapu minyak kelapa dara Di bibir faraj tu sbb dia mcm kering try la InsyaAllah berhasil. Saya dah dua kali kena mcm tu saya usaha guna minyak kelapa dara.

5y trước

Sy da pernah sapu myk kelapa dara dr preggy tp xberkesan.

sy alami sekrg.. cari cream mico cream.. pastikan vulva sentiasa kering.. sapu je cream smpai sembuh.. ambik masa yg lama

Sy pnh,sy cuma rebus sireh amek air letak garam skit,mmg pedih tp brkesan

Saya guna air daun sirih, buat bilasan last sekali.

Better refer doktor tkot lg teruk

Ada refer doc x