Mohon bantuan 🥰

hi mommies! maaf nk tnya ada ke siapa2 yg ada pengalaman mcm saya. Bulan lepas firsttime period saya delay sampai sebulan selepas saya kahwin nk dekat 5 bulan & dalam sebulan tu ada jgk tanda seakan pregnant tp xkuat sgt mcm cramp perut,breast bengkak,mual muntah sampai suami pun dua minggu alahan kot sbb dia xboleh bau badan saya jadi nk muntah & xleh bau minyak wangi juga. dia pun sama ikut mual & muntah juga sampai tk terbangun. & tiba2 satu hari tu keluar darah ingatkan spotting sbb awalnya sikit lepastu hari kedua keluar darah sekali lendir mcm gmbr kat atas tp bentuk dia mcm hati yg kita dah potong dua. & lepas period tu terus hilang simptom yg saya alami tu tp saya chek upt -ve. untuk bulan ni plk sama period delay nak dekat sebulan saya try test dua kali tp naik samar mcm dlm gmbr tp bila check guna yg kaset tu -ve so saya anggap yg dua upt tu false la sbb nk tunggu cukup sebulan baru nkgi klinik utk comfirmkan tp harini saya turun darah tp keluar lg darah mcm tu tp kecik je. so ada ke mommies yg pernah mcm saya ya? adakah yg keluar tu darah ketul sbb xpernah delay kan sebelum ni atau keguguran. boleh ke mommies yg tahu tlg jawabkan? hehe terima kasih. ☺️ #pleasehelp #ingintahu

Mohon bantuan 🥰
2 Các câu trả lời

Kena terus ke klinik sis. Biar doctor yg sahkan gugur atau tak. If betul gugur, kena rehatkan rahim at least 3 bulan kalau tak possible terjadi keguguran berulang. Next pregnancy pun kena inform doctor secepatnya biar doctor prescribe duphaston

1y trước

Dan kalau gugur, kena pastikan dlm rahim dah clear tau. Doctor kena scan takut ada saki baki darah. Bahaya, penyakit

pergi shj check di hospital.. klau betul mengandung.. tidak normal keluar darah sepanjang 9 bln preggy walaupun setitik.. 1st trimester sgt berisiko tinggi utk gugur jd beringat lah baik² dik..