Kena detect fibroid

Hi mommies, i pergi kk buka buku pink semalam, kk kata ada fibroid tapi tak mengganggu baby, i terus tak tenang dan pergi ke klinik yang follow up sebelum ni dan amik detail scan, doktor swata pulak kata tak detect fibroid langsung.. risau sangat..kena jugak hospital lain ker..please advise mommies.. #firstmom #pleasehelp #firstbaby

8 Các câu trả lời

Hi sis i pun sama. Before ni detect dekat kk masa 19w. Then kk buat surat refer ke hospital. Bila check semua memang takda. Mungkin masa tu baru lagi or doctor ingat tu fibroid. Tapi sebenarnya placenta. Tu apa yang doctor dekat hospital bagitahu. Sebab masa detect tu dalam 5cm. Hospital kata kalau 5cm consider besar. Patutnya kalau scan dah boleh terus nampak. Tapi ni scan memang takda. Then masa 23w i ada follow up lagi dekat hospital. Check lagi memang takda pun. Then alang alang i buat detail scan, i suruh doctor tengok ada ke tak. Pun memang takda. Alhamdulillah. You jangan risau inshaaAllah takda. Apa apa pun pergi je follow up.

Sy pregnant Ade fibroid.. size 3cm x 4cm. Alhamdulillah skrg dah masuk 9bln & ready utk bersalin anytime😅 mmg xmenggangu pun fibroid tu.. cume setiap Kali check up, Doktor Akan pantau.. sy check up kt KK Dan Columbia Hospital.. xsemestinye ade fibroid tu, bahaya ya.. cume akan rase sedikit kurang selesa bila bayi start membesar. Tp so far Alhamdulillah.. semua ok😊jgn risau .paling penting setiap Kali Check up, Tanya Doktor keadaan bayi & fibroid yg Ada tu.. moga dimudahkan urusan mummy & Baby..

Sy masa awal2 pregnancy doktor scan kata ade cyst.. Tapi normal kata doktor sbb hormon kita.. Kne jaga makan & scan blk masa 12week..cyst tu ada sbb perubahan hormon kita.. Akan mengecut bila kandungan kita membesar..mcm tu la kata doktor...alhamdulillah.. Week 12 memg dh x de cyst tu..

I dulu ada fibroid juga masa pregnant. Same case, pergi swasta takde fibroid, kk kata ada so I just kurangkan pengambilan gula and makanan yang tingkatkan paras estrogen macam soya/daging merah. week 21, scan semula dekat kk dengan doktor pakar, fibroid dah takde. kecut.

sy ada fibroid tp 1cm shj, doc kata tak ada apa mslh..tak mgganggu jalan baby keluar..so, i dont think too much, berdoa semoga semua baik² je

sy gndung yg kedua ni pun detect fibroid jgk....belum cuma dktor pakar lg ni....

bukan fibroid tu..contraction sbb tu kejap ada kejap hilang

Cuba satu hospital lagi