1st pregnancy

Hi mommies, i nak tanya 1st pregnancy uols berapa minggu baby start gerak? & rasa dia macam mana ya ? Sbb i dh 21 weeks tp xrasa apa apa lg. Bila scan tgk baby dh besar sepatut nya dh rasa pergerakan. Doc ckp tgu smpai 24 weeks. Mcm hri hri tu ggu dia gerak tp xrasa jgk. 😢🥺 nak tau mcm mana rasa bila 1st dia gerak & paling lewat biasa nya brapa mgu baru dia gerak? #firsttimemom #pleasehelp #ingintahu #firstbaby

40 Các câu trả lời

I pun first pregnancy . I dapat raa baby gerak lambat masa 23 weeks kot. Tapi actually bila ingat balik bukan tak rasa, cuma you tak tahu tu baby gerak. Sebab first baby. Its okay, inshallah you akan rasa tak lama lagi. Hehe

Saya first pregnancy juga. Masa 25weeks baru betul2 rasa baby gerak lepas kene ccuk kancing gigi. Inshaa Allah tak lama lgi awak rasa la gerakn baby tu. Jgn stress2 ye mommy. Selalu borak dgn baby ,pujuk2 sruh kick2 bg mommy rasa.

2y trước

Hihi saya bile nurse tnya dah rasa gerak2 belum, saya ckp la saya pon tak tahu mcm mana rasa gerak2 tu 😂 confuse sbb first baby kan. Tu yang ckup 6bulan nurse terus cucuk je , pagi cucuk , tgahari tu terus rasa tendangan kuat 😂 baru la tahu mcm mana rasa tu . Goodluck awak ❤️

sy masa 19week baru rasa, rasa dia mcm angin lapar tapi tk lapar hahhahahah ssh nk terangkan. ada org kata 24week baru betul ii rasa,doc kata baby kecik lagi kalau rasa macam bubble lapar tuuu baby kick cuma tak kuat lgi

hye sy pun baru first pregnant .. memang akn rasa lambat skit .. sy week 21 baru rasa .. mula tu rasa mcm angin je .. mcm perut masuk angin mcm tu .. sy pun ritu tak dpt beza tu bby gerak ke perut sy masuk angin .. hehe

Saya kalau duduk biasa ataupun berdiri takboleh rasa. Kalau saya baring mengiring tak kuat sangat rasa. Kalau baring macam biasa tu memang rasa kuat sebab rahim jadi sempit kot tu baby gerak pun rasa.

2y trước

Betul sis..kalau baring mmg rasa kuat sikit gerakan baby..

Saya 1st pregnancy juga.. saya pun lambat rasa baby gerak.. start mid 2nd trimester baru rasa.. then now 3rd trimester baru rasa gerakan baby kuat.. mungkin lapisan perut tebal 😂🤣

2y trước

Mgkin sis hahahah sy pn rasa benda sama. 🤭🤭

Saya masuk 17weeks ada rasa sikit ii tendangan halus , masuk 19 weeks nie terasa dia kadang ii suke mengeras skjp lpstu tendang balik , kdng ii pun konfius jgk yelaa first time pregnant ni

First pregnancy, I rasa masa 16 weeks, macam ada bubble2 dalam perut but sikit..now 19 weeks dia active esp malam time I baring nak tido..kalo duduk or berdiri tak rasa apa2, baring baru rasa

Saya dapat rasa dah masuk 5bulan lah baru rasa dia gerak , ramai orang cakap biasanya untuk first time pregnant memang lambat nak rasa dan lepas anak kedua ketiga dapat rasa awal ..

inshaAllah akan dpt rasa nnti..mgkin perut jenis tebal.. by 24w sptutnya dh rasa.baby ada tu tgh pusing2, gerak, siku n kick.cuma mgkin mommy xrasa sbb perut kita ada 7lapisan;)