caffeine

hi mommies boleh tak nak tanya? coffee boleh tak minum kalau tgah pregnant? sy sejenis coffee addicted mmg takleh lari langsung dari coffee? hari tu tnya doc, doc ckp boleh je tapi nnti baby jadi kecil. risau pulak ? skrg dah week 26..

13 Các câu trả lời

Kandungan kafein ni bahaya kalau melebihi pd awl kandungan - ni based on artikel doc. Kalau addict make sure kurangkan kuantiti, jarakkan hari. Sy dulu suka kopi teh tp masa pregnant awl2 tu tak tau minum je. Dah tau xberapa elok sy terus xminum. Kalau terminum pun sbb lupa😅

Saya sblm prgnant mmg kuat mnum coffee. Pg n ptg msti mnum jgk.. Sbb bkrja kan mgntok. Tp sjak prgnant sya bca info mnum coffee bleh efect bby trus sya stop.. Mmg nangis jgk laa xdpt tp sya cuba tahan smpai skrg utk bby... Kalau sis trigin jgk mnum laa stguk dua utk lpskn tekak..

Boleh sis minum setakat bilas tekak..jgn ler sehari tu heavy sangat.. Betol kata doctor tu nnt baby keluar kecik.. Sgt2 kecik dan menjejaskan size baby jgk.. Sb ianya berlaku pada anak 1st saya.

Boleh, tp jgn selalu.. Sy pun ganti caffeine sebb msh study.. Tp boleh control, sy mkn kekacang2 utk thn mara me ngantuk utk study mlm n buat assignment

okay terima kasih ye semua.. sbb skrg pun tgah on iberet sbb tu mmg kena tahan la kalau bab caffeine ni haih..

Btulla rsnye..sy pun coffee addicted..bler scan baby kecik Dr saiz progress..

Boleh minum tapi jangan banyak. Jarakkan dengan waktu makan ubat/vit jugak.

Try sehari skali tp jarakkan dgn ubat 2 jam dgn kopi

Klu saya elakkan kafein sepanjang preggy

Coffee blh myebabkan ubat x serap sis ..