8month baby feeding

Hi, mommies. My baby is 8month old currently. He’s good with solid foods but his milk intake has dropped. I know its normal transition but I read that if milk intake dropped significantly, it is advisable to reduce solid food as milk still is primary food. So roughly berapa ounces to feed 8month old? Guideline state 24ounces at least in a day, but susah nak capai target tu 😵‍💫 Any advise?

1 Trả lời

hi mommy, saya berbahasa melayu boleh kan 🙏🙏😁 based yang saya diberitahu melalui doctor, its okay baby kurang minum susu a day, as long dia nak makan dan minum air yg ditapis .. susu ni jadi side dah utk dia, bukan keperluan utama lagi .. baby saya 9bulan, makan banyak kali sehari, susu dia just minum bila nak tidur shj 4oz skli minum .. saya x risau sebab berat dia sentiasa naik cantik, bmi normal .. so basically as long dia nak makan, mommy jgn risau dia tak nak susu .. tp dia ada minum juga kan susu, cuma tak byk kan .. itu normal mommy sebab dia sudah kenyang, dia tak perlu susu dah 🥰🥰

3mo trước

Hi! Thank you for replying ☺️ Setakat nie saya cuma bagi dia dua meal sehari, sebab saya combine makan bubur dgn fruits sekali haha. Air biasa dia tak berapa nak minum, setiap kali bagi mesti sembur 😂 so dia masih prefer susu than air biasa. But thank you so much for advise, betul2 membantu!