motor skill baby

hi mommies, anak sy bulan depan masuk setahun tp dia belum pandai tepuk tangan or melambai. tp bila sy sebut bye, dia automatik akan tengok pintu. apa patut sy buat ye? #firstmom #ingintahu

8 Các câu trả lời

Saya tengok Mrs Rachel and saya cakap cara Mrs Rachel /KalamKids yang bab bye bye tu. Tepuk tangan, anak saya pandai tangan masa dia 5 bulan. Sebab saya hari hari nyanyi lagi tepuk amai amai. Dia buat sign kupu2 pun sebab lagu tu. Now he’s 11 months. Saya sekadar cakap POV saya ya. Motor skill anak and whatever developments akan berkembang pesat when mother involve. that’s the key. You can devise all montessori stuffs but the child wants you to be apart of it. So enjoy activities dengan diorang. You really need to participate w them. Contoh: bangun pagi je nampak dia pun. Bangun, lambai HELLOOO, assalamualaikummm. And bila dia buat something and it’s an achievement terus sebut YEAYYY TEPUK TANGAN. like your conversation w them kan have to do these . TRUST ME , before you say TEPUK pun, diorang akan start tepuk bila you say YEAY or HAAAA Cus that’s what happeend when he turns 10 months. H knows when to clap cus HE KNOWS WHEN IT IS AN ACHIEVEMENT .and when it’s the part to tepuk when we sing. Like lagu amai amai, and lagu tanggal 31.

Proses anak saya nak tepuk tangan sendiri pun berperingkat. 1. Tepuk lantai/meja 2. Tepuk kaki / perut 3. Tepuk tangan mami 4. Tepuk tangan sendiri Bila saya buat no 4 terus anak tak pandai. Jadi saya buat no 1 sampai no 4 berperingkat. Sambil nanyi tepuk amai amai. Sekarang bila saya nanyi tepuk amai-amai automatik anak saya tepuk. Saya latih anak dari umur 6 bulan umur 1 tahun baru pandai tepuk tangan. Inshaallah boleh sis Untuk melambai pulak anak saya laju Sebab dari baby nb Jumpa benda hidup/benda tak hidup/apa sahaja yg ada. Saya akan sebut. "Hai Gajah, sy Nana, ini Mami haiiiii" sambil amik tangan dia lambai2 kalau baibai "Gajah Nana tata muuaahhh" tata tu mesti lambai muah buat flying kiss So bila nak gerak pergi tempat lain, dia akan tunjuk 1 benda kemudian lambai2. sekarang umur 1y1m flying kiss belum reti lagi buat sendiri lagi

Kalau sy, sy ajar buat demo dpn dia. Dan sy pegang sekali tgn dia guide buat gaya tepuk tu. Pastu buat gaya lambai. Nnt lps tu dia gerakkan sndiri. InsyaAllah, cubalah.

Saya pun sama sis.. anak saya dah setahun 2 bulan tapi dia taknak tepuk tangan lagi. Dia hanya senyum2 je bila kita ajar dia.. risau jugak 😅

buat demo brsama anak...amek tngn dye n tpuk amai2 skli...myb blh guna tone yg brbeza untuk trik prhatian anak tu..

Saya ajar sambil menyanyi, kadang2 ikut Ms. Rachel dalam youtube tu. bagus utk perkembangan baby

keep on demo scr kerap dear. boleh sing a long dengan dia sambil tunjuk step.

Teruskan je buat cara tepuk tangan dan bye tu. Nanti dia ikut.