Gdm 11 and pregnant

Hi mommies. Ada yg pregnant with gdm tak? Saya punya bacaan 11. Sedangkan byk minum air dan buah, sayur dan nasi sikit. Sebelum pregnant takde tinggi mcm ni. Buntu dan down. Saya belum buka buku pink. Tpi memg ada device di rumah utk pantau.#firstmom #firstbaby #bantusharing #pleasehelp

5 Các câu trả lời

awk bukan doctor yg nk tentukan diri awk ade gdm. nak tau gdm ke x tgu nnti minum air gula. takat buat bsp tu x tentu kan yg awk ade gdm. result minum air gula tu yg tentu kan. knpe nk buat diri sendiri risau hal yg bukan keperluan awk buat? stop buat bsp. xperlu buat melainkan doctor yg suruh. cara awk buat bsp tu belum tentu betul mcm yg kk awk nk. so xyah la nk buat benda bukan keperluan awk buat. unless u mmg ade kencing manis sebelum mengandung. ni xde, x perlu la nak buat. xperlu lah nk tkut sgt gdm tu. its normal je gdm tu. xperlu lah kata nak down ke buntu ke stress ke ape ke. just enjoy ur pregnancy journey. kalau xnak gdm tu, kena kurus, amalkan gaya hidup sihat. which is bmi kena normal. x boleh naik byk masa mengandung. tapiii ramai je org yg bmi obese bila pregnant x de gdm and ramai je org yg bmi normal ade gdm masa mengandung. btw, buah salah satu penyebab gula tinggi. nk2 lagi buah mangga anggur mata kucing and so on. bila u dh diagnose as gdm, u kne control mkn buah. satu slice je per meal lunch or dinner. xboleh buat snacking ke mkn suka2 ke ape ke.

Ada manis buah yang merbahaya juga awk.. kena cut buah, nasi dan segala yang bergula. Lepastu lepas makan kena rajin exercise or berjalan biar gula dalam badan tu diguna semula as energy dan tidak tersimpan menjadi bahaya

Sy ada kencing manis alhamdulillah selalu cek 7 ke bwh wlpon dh LPs mkn .. tpi ni xth lh akn dtg mcm mne .. hrp2 ok lah selama hamil ni..sy bru 8 Week xbkk Buku lagi tgu lg 3 minggu bru bkk hrp2 semua ok…

buah kena kurangkan sebab ada gula dlm tu.. bykkn mkn protein, air kosong dgn sayur2

2y trước

yeke sis...dah la sekarang tgh pregnant ni suka makan buah..kiranya hari2 mesti nak mkn buah jugak...skrng dah 9weeks...9.2 nnti kena minum air gula..##firstmom##firstbaby

mayb ada peob dgn device?