Berat ketika hamil

Hi mommies..nak tanya mommy2 semua naik berat badan banyak tak ketika hamil? Normal ke saya dua minggu naik 2kg. Makan rasanya biasa2 je😁 xde la banyak sgt😅

36 Các câu trả lời

samalah,rasa makan kurang lagi dr sebelum preggy...tapi naik ada la sebulan tu 2.5kg ada yg 1.7kg...minum air gula 2x,kali kedua baru sangkut...check bsp 2mggu sekali...lepas tu naik jugak lg dalam extra 300g,700g dah dr suruh check bp pulak hari2,lepas tu selang sehari,selang lagi seminggu 2x...memang preggy kali ni mencabar betul hihi harap baby sihat je keluar sebab mama dia asyik ulang ke kk...harap baby sihat...sebab anak first mama dia sihat tak ada masalah apa walaupun berat naik banyak,tapi nurse dekat klinik macam ok je 😅 sebulan sekali je pergi checkup, tapi keluar baby hypo,kuning,jangkitan kuman 12hari duduk nicu...harap baby kedua ni sihat hendaknya...

Saya turun 5 kg , sbb mungkin mula2 dlu kerap muntah .. x selera makan .. now maintain sbb sy control nasi berlebihan.. banyakkan portion sayur, buah , susu and cereal , sup daging, sbb senang nak membuang juga bila x heavy .. nasi makan gak tp setakat 1 setengah senduk dengan lauk lain …

sy terlebih 1.3kg baru ni,masa 30 week kna mnm air gula.. 3x minum..xpernah mnm 3x,preggy kali ni kna mnm 3 x..kes naik sikit ja..😪g checkup turun pulak dah 1kg..mula buka buku 68kg..skrg 31 week 81kg..13kg naik..doc tkt baby besar,xpun kena kencing manis..tggu result jela skrg ni..

saya lepas raya hari tu pergi checkup 1bulan nait 5kg trs kene minum air gula ... lps tunggu result keluar alhamdulilah takde pape .. jadi nurse saran kan saya diet sihat masa menggandung jgn banyak sngat mkn atau minum benda2 manis banyak mkn syuran dgn buahan ...

Saya hb low 2 minggu sekali kena checkup.. terkejut dalam masa 2 minggu tu naik berat saya 1.5kg.. Nurse siap ckp kalau naik bnyak sgt kena minum air gula kedua.. Saya pun skrg cubaaa diet makanan yg elok sikit hahahaha takuttttt kencing manis 😂😂

3y trước

mkn kerang hb ok

tak tau lah nk cakap apa. tapi klu control makan berat ok je. sy skng dah 25 weeks. smlm checkup baru lepas mkn tghr pastu berat naik 2kg. maklumlah baru lepas mkn kan. dah kena bebel dgn nurse. alahai.

Nurse cakap sebulan boleh naik 2kg je. Tak naik langsung pun problem. Terlebih pun mengundang problem. Sy pun berjaga makan tp sebulan naik sekilo je. Makan serupa apa. Maybe jenis tak cepat naik badan.

Sama laa. 2mggu haritu naik 2kg time raya. Sepatotnye 2mggu boleh naik 1kg je.. doc mnta cek bP 2kali/mggu. Katenye kalo berat naik banyak, blh effect bP xcantik.. tp so far alhamdulilah okay je bP nye..

3y trước

kita samaaa.. hehe sy br start biweekly sb 2 mggu naik 2kg.. alhamdulillah bp urine n hb semua ok..

Bahaya gak naik banyak sangat. Saya sebulan naik dekat 3 kilo. Mendapat laaa, minum air gula kali kedua. Terus ada gdm. Bsp dua minggu sekali. kadang ada jugak naik berat badan, tapi cek takde gdm pun.

3y trước

sy pon berat naik bnyk kali ke 3 mgtt trus sangkut gdm... sedeh tol

Samalah sy pun. Padahal makan macam biasa mcm sebelum pregnant. Tp kena kawal juga tu. Alhamdulillah masa pantang dh dpt balik berat sebelum ngndung. Mnyusu anak berat turun lagi😂