Tali pusat baby dah sebulan belum tanggal

Hi momies semu, saya perlukan pertanyaan. Baby saya dah sebulan tapi tali pusat masih ketat. Belum ada tanda nak tanggal. Macam mana nak bagi tanggal? Ada effect tak kalau lama tak tanggal?

5 Các câu trả lời

Hospital ada bekalkn ubat keringkn tali pusat tu x? Spatutnya cpt kering bila sapu ubat tu.. sy pkai ubat tu dlm 5 hari blh tanggal..boleh cuba utk biarkn terbuka bhgian tu tp jgn lama tkut msuk angin pula baby. Tp better refer dr sis sbb dh agak lama dh. Smoga mudah urusan sis

3mo trước

Dlm sehari biar sapukn ubat tu byk kali spya cpt tanggal, xda masalah. Sy biasa letak lebih 5 kali sehari juga, sapu sekali asal tukar diapers baby.

saya biasa pakai yg ubat yg hospital bagi tu je sapu2 kt pusat dia lepas mandi anak saya seminggu sehari baru tanggal tali pusat

Lepas sapu ubat hospital bagi, biar tali pusat tu terbuka & keringkan sekejap pusat tu. Biasanya, 2 minggu akan tanggal dah.

As salam, nk tny tali pusat ank awk dh tcabut ke? sbb ank sy pn dh 3mggu lbih x tcbut lg.. kne jumpe dktr x?

Bawa baby ke klinik. Maximum 3 minggu. Lepas 3 minggu tak tanggal, kena refer dengan doktor.