POOP ANAK SETAHUN

Hi momies. saya bf. anak dah setahun. tapi kan saya perasan kalau dia berak mesti 3,4 hari macamtu. since baby tapi kadang saya risau. sekarang pun makan banyak & macam macam berak pun take time 3-4 juga. normal ke ya momies? saya pernah tanya doctor jugak dia cakap normal kalau since baby macam tu. dia pun suggest bagi air vitagen sava baru trv harap la berak hrini. risau pulak saya😢#firstmom #bantusharing ps: saya pun kerap urut perut & tapak kaki baby

2 Các câu trả lời

Hi mom, ada sesetengah bayi begitu. Anak saya usia setahun juga kategori buang air besar lama; 2/3 hari sekali. Normal bagi dia jadi saya pantau jenis najis dan warna samada keras/lembut/tanda sembelit atau warna biasa shj sebab anak sudah makan. Mungkin mom boleh cuba beri makanan pelawas berbanding vitagen/yakult yg tinggi gula. Mom boleh cuba beri yogurt natural sbb ada probiotik yg boleh bantu pencernaan yg baik. Saya ada beri anak natural yogurt & makan buah seperti dragon fruit, betik. Saya beri anak air masak juga- tips nak bagi dia minum banyak agar berak lancar boleh cuba sejuk kan air, mesti anak suka hehe. Moga anak mom sihat-sihat. All the best! 🫶🏻

sama mcm anak saya, pernah juga tny doktor, dia pun ckp normal ,janji anak okay. tiap kali dia berak, mmg saya check najis dia, sembelit or ada apa2x tak, so far alhamdulillah mmg okay ,so okay je. tapi bab minum air vitagen tak pernah pula dengar, bole ke minum?,