Insulin 33 weeks

Hi mom, saya sebelum ni gdm bacaan tak pernah merah sebab cucuk bsp sendiri. Sekarang kena cucuk bsp di klinik bacaan pagi selalu merah 5.6-5.9, waktu lain bacaan semua ok. Doktor suggest insulin, but i minta consider seminggu lagi if bacaan bsp still tinggi baru on insulin. Ada tips tak untuk kawal gula dan bcaan pagi supaya tak tinggi ? Kalau kali ni bacaan pagi tinggi kena on insulin 🥺

5 Các câu trả lời

saya pun baru kena buat bsp minggu lepas. gdm on diet tapi bacaan semua cantik & terkawal. ni sy sharekan tips yg saya dpt dari group fb, amalkan makan lemon hiris nipis² utk control gula dalam darah. makan mcm kita makan buah oren. kalau tak boleh telan, cuba minum air lemon suam atau limau kasturi. lagi 1 saya amalkan makan peria katak, tapi xelok jgk makan selalu. seminggu 1-2x sahaja. potong dan rendam dgn air garam utk kurangkan rasa pahit. biarkan dlm 15-30 min sementara tu boleh la buat keje lain dulu. bilas & perah sikit buang air pahit tu, boleh la masak pape masakkan yg awak suka ikut citarasa masing². saya ada terbaca jgk blend peria katak & apple hijau minum air dia tapi saya tak pernah cuba lagi

Saya ada terbaca, kena bersenam ringan 2-3jam sblm ambil bacaan pagi. Contoh pkl7 pagi ambil bsp pertama, pkl4 atau 5 pagi tu bersenam ringan, orang yg cakap tu die buat yoga. Tujuannya supaya bagi isyarat kpd badan kita yang kita bukan lagi dlm keadaan rehat jadi gula tu akan digunakan sbgai tenaga / tak disimpan dalam badan. Sebab bila malam, badan kita dalam keadaan rehat, jadi sistem akan automatik simpan gula. Ada tips lain minum air lemon tanpa gula, banyakkan minum air masak dan jaga pemakanan 2 hari sblm buat bsp.

sis kena amalkan LCNS setiap hari,bukan masa bsp ja. jgn skip makan sbb boleh sebabkan gula jd lebih tinggi. makan makanan berat sebelum pukul 7 malam.

Sy gdm on diet, 2-3 jam sebelum tidur kita stop makan. Minum air kosong / lemon tanpa gula. Sis boleh try mana tau berkesan 😄

sy pregnant no 3 bacaan 5.4 dah merah

1y trước

tak boleh lebih dr 5.3 utk pre bfast