Tumpang tanya..

Minum air gula ni mula dr kandungan berapa minggu? Puas cari tak jumpa jadual peminuman air gula.. Yg tahu kalau sangkut GDM kena repeat pada usia kandungan 20minggu ke atas.. Saya tak pernah minum air Gula.anak sulung dulu pun tak pernah kena.

10 Các câu trả lời

Klu ada risiko, contoh family history, umur lebih 25thn ataupun berat badan berlebihan, selalunya doc akn suruh minum air gula awal. Sbb boleh pantau kadar gula seawal mungkin. Klu xde risiko, xperlu pun rasanya. Ikut la berdasarkan penilaian nurse dan doc. Berat bdn naik mendadak pun xleh gak.

Sy jugak sangkut mnum air gula msa trimester pertama. So lps ni xde repeat lg, sbb mmg confirm gdm on diet. Cuma check bsp setiap bulan shja. Lps bersalin bru repeat blik mnum air gula, sbb sy ada gdm semasa hamil shja. Sblm ni xde.

Sy mse 12-13w mcm tu dah kne minum dan sngkut gdm.skrng gdm on diet je.nurse akn bagi tahu bila kita akn kne minum.dia akn bagi appointment utk minum air gula.sy awl kena minum sbb Ada history keluarga yg k/manis..

sy berat naik terlajak .. doktor suruh minum air gula..ms tu 17w.... pastu... 29w.... pun berat terlajak... terus sangkut gdm... tapi buat bsp byknkali dh... elok je darah..xde merah pun...

4y trước

sy dh 36w....14kg dh berat naik... 😅😅😅

sy 16 weeks baru kna mnum gula cz nurse dkt klinik desa ikut peningkatan berat badan skli MGTT sangkut pula gula so kna om BSP every 2 weeks syukur msh 5 mmo tp kena mkn ubat GDM 😢

sebulan naik 3kg....😂😂😂... dua kali kena camni... 2x la minum air gula.... ms ni... seminggu hari2 cek bp... genap seminggu terus minum air gula....

Lain2 week minum dia. Mcm sy 14w dah minum dan sangkut, so dah xde minum air gula sepanjang pregnant. Next minum air gula plak doc letak 2 bulan lepas bersalin.

4y trước

Ooo. Mcm tu yaa sis? Baru tahu. Sy pn sangkut masa 10w. So nnt lepas bersalin plk minum air gula yaa. Thankyou utk info!

Sy minum air gula 20 weeks sebab last check up dgn latest check gap x smpai sebulan sy naik 2kg. So nurse suruh minum. Tgk next check up mcmana.

4y trước

Sy baru dpt result Rabu hari tu. alhamdulillah tak ada gdm. Berat pun naik ok je...cuma hari tu naik banyak sgt 😅 tp still minum je air gula 28 minggu nanti.

Mula start minum 9week,pastu kalu ada keluarga kencing manis 28week plop kena minum

Mcam mna rsa mnum air gula yaa

4y trước

Rasa gula yg pekat n likat.. 😁 itu pun kwn yg bgtahu.. Sy pun xde pengalaman..