Hypermesis Gravidarum (severe sickness)

Minta tolong sesiapa yang ada pengalaman hyperemesis gravidarum on what to eat. I was just discharged from hospital for hyperemesis gravidarum. Lepas di drip and bagi ubat keadaan makin pulih sikit tapi balik je rumah terus muntah muntah teruk balik makan apa benda pun tak boleh. Rasa down sangat. Tak kan nak pergi hospital balik 😭 penat #pleasehelp #firstmom

9 Các câu trả lời

Saya baru 10w dah 2x admit hospital sebab hyprem. Kadang memang rasa badan tak boleh nak telan apa apa makanan. Baru masuk, terus keluar. Bau bauan pun kadang boleh triggered untuk buat kita rasa mual. Dr ada bagi ubat tahan muntah tak? Saya sekarang depends pada ubat tahan muntah. Bila rasa nak muntah tuh, terus je muntah nanti dia lega sikit. Bila dah lega, try makan even sekeping biskut. Saya try minum susu kurma farm fresh dengan oat bila perut dah rasa okay nak makan. Semoga sis kuat ya. Saya pun kadang rasa burn out sebab badan auto lembik je. Pelan pelan, semoga alahan kita semua berkurangan nanti.

1y trước

Hi myra thank you for the reply! ♥️ omg tak nak la masuk hospital lagi. Tapi mcm sama je tau before warded hari tu dgn now mcm confused sbb masa warded tu still muntah even with ubat muntah but 2-3 kali je everyday so tak perit sangat keluar je hospital terus sama balik even with ubat muntah tak kan nak kena drip je rasa down bila fikir balik makan sikit semua keluar balik. Dah tak tahu nak makan apa yang boleh pun biskut je tapi kesian baby tak ada nutrient 😭😭

Saya macam saya , baru je lepas warded . lepas discaj jadi balik muntah teruk , dahlah first pregnancy . kadang rasa giveup sebab tak boleh nak makan minum . tiap kali makan mesti muntah balik 😭 bergantung pada ubat muntah , tu pun macam tak berkesan . sekarang saya makan je , nak muntah . terus muntah and then makan balik sikit sikit . banyak fikirkan baby je

11mo trước

saya pun ada HG. Sy taktau nak cope dengan kerja macam mana. takut org tak faham. sekeliling saya, org cakap normal padahal saya dah 3 kali masuk hospital, berat dah turun 7kg. ada nasihat?

sy 9 weeks. rasa mual mabuk tu dtg² x kira masa tp sy x muntah². sy cuba guna motion sickness band. sentiasa d tangan. mgkin mmbantu la sdikit². sis cuba la ya .. mybe dpt bantu sis tahan muntah tu .. dan jgn biarkan perut kosong, akn tmbah mual nt. sentiasa ready biskut² tawar untuk kunyah² klau xdpt mkn nasi..

1y trước

ya , selalu dkt farmasi mmg ada jual . tanya ja motion sickness band, untuk mabuk kereta, mabuk kapal, morning sickness pun boleh. harap membantu awak ya ☺️

Saya anak first mcm tu la sis...sampai 2kali masuk hospital...mmg xblh makan langsung....tp pk ke anak dalam kandungan gagah jgk la masuk hospital....skrng pregnant anak ke 2 alhamdulillah tahan ckit...blh la mkn walaupon ckit2...

1y trước

Btol sis...sy pun mmg mak kuat alahan...mmg lama 7bulan pun masih alahan...harap sis sabar yea...nanti dah keluar baby auto hilang semua...sb dah happy dpt baby...tp org ckp alahan teruk baby dalam kandungan sihat....

hi sis saya pun dah 5 kali masuk hospital dalam sebulan sebab hyprem 😭 sekarang dah 11w juga. berat badanpun dah bekurang. rasa penat lah hari-hari menangis :(

1y trước

Hi awak thanks for replying 🙏🏼 Sama la kita nangis setiap hari sebab penat tak menentu betul semua benda tak boleh buat sampai kurus. Lepas muntah je memang flat ni tambah berkali kali muntah sampai stress 😭 ubat muntah pun tak lut dah pening la nak buat apa

Saya pun sama macam awak..kadang tu sampai nak minum jus mamariam tu..ok tak agak2 kalau ambil? Btw saya minum horlick panas rasa lega juga mual

1y trước

Hi thank you for replying ♥️ ada nampak ads for jus mamariam tu tapi tak pernah cuba takut nak beli takut membazir sebab jenis minum pelik sikit je terus muntah balik :( awak dah pernah try ke? Kalau dah try nak tahu review

Sy pon sama baru keluar wad..anak ke 4 still sama mcm anak no 1..skrg dah nak masuk week 10 pon still sama..sabar je lah walaupun dlm tangisan

1y trước

Hi thank you for your reply ♥️ Sampai anak ke 4 ke 🥲 macam mana ni yang ni pun rasa macam sakit sangat sangat. Selalunya dia akan berkurangan bila? Saya dah nak masuk 11 weeks tak nampak kurang pun makin teruk ada la

saya 10 week 1 day ank ke 2 saya mintak air tawar untuk kurangkan alahan tapi slow² dh muntah sya stat muntah 2 bulan bulan pertama ok

1y trước

Hi thank you for your reply ♥️ dia akan makin teruk ke? Saya start muntah dari week 6 sampai sekarang dah nak masuk 11 weeks rasa penat sangat

makan tembikai sis. it helps a lot

1y trước

Hi thank you for your reply ♥️ haritu masa dekat hospital diorang ada bagi tembikai juga tapi maybe masa tu saya lemah sangat semua benda tak lalu makan. Saya akan suruh husband carikan tembikai jap lagi thank you ♥️