Sindiran ke tu... Mentang2x aku selalu dalam bilik 🤣

"( Mil bercakap dngan biras perempuan ) jangan jugak malas-malas nanti baby lahir pun jadi malas macam mak dia rajin lah banyak-banyak!!! Heran aku tu pun bleh jadi yea... Bukan ka tu dari didikan kita sendiri anak jdi malas apoo kena mengena dngan bayi dlam kandungan nieh 😌, semua lah endk boleh ( minum sejuk tak boleh, makan sotong tak boleh, minum air kelapa tak boleh, tidur siang tak boleh, malas sikit tak boleh, ) Lepas pantang nnti pun blum tentu lagi bleh mkan mcam2x lagi2x klau baby menyusu badan berjaga siang dn malam lagi 🥲#NOHATE #JUST2SHARE #LOVE_FAMILYHUSBAND

13 Các câu trả lời

Mil saya before saya pregnant, nampak dia suka kat saya, sebab saya tolong masak saya tolong dia kesana kesini bila datang rumah dia. Bila saya pregnant saya dah kurang tolong kat dapur sebab alahan pada minyak masak dan bau tumis. Dia dah kurang rapat dengan saya. Pernah dia cakap dengan saya “ jangan di layan alahan tu, paksa je. Sampai bila tak masak kalau tak paksa “ selepas mil cakap macamtu, saya pun paksa diri untuk masak, saya muntah saya rasa nak pitam, mata jadi warna putih. Husband terus cuak. Husband tak bagi masak, dia ja masak. Bila mil tau, mil perli saya kata saya mengada, dan malas. Sama juga mil saya kata jangan malas malas nanti anak ikut malas. Padahal masa tu baru first trimester. Second trimester saya dah ada tenaga sikit, cuma alahan muntah masih ada, husband suruh saya berhenti keje. Mil dapat tahu, lagi mil mengamuk. Sebab biarkan anak dia bekerja sorang hahaha. Macam macam la pengalaman masa mengandung. Saya tidur pukul 6 pagi waktu raya haji sebab rumah mil panas, bangun pukul 8, mil perli saya kata bangun lambat, saya cakap saya pening kepala sebab tak cukup tidur, rasa nak pitam. Dia cakap dia pun tak cukup tidur, tapi elok je🥹. Macam macam la saya terasa waktu mengandung. Ni dah bersalin, baru seminggu saya berpantang, ditambah luka jahitan terbukak. Mil dah bising sebab tak jaga anak, hanya menyusukan sahaja, sebab urusan jaga anak 100% suami yang urus. Saya hanya menyusukan anak dan berehat. Sebab luka jahitan terbukak, saya jadi lemah dan luka saya panjang sampai ke bont*t. Baru seminggu ya, mil dah suruh suami saya jangan buat, bagi saya je buat. Saya sepatutnya belajar jaga anak bukan tido dan menyusukan sahaja. Kata mil. Tapi Alhamdulilah suami saya memahami sangat, dia ya kan ja cakap mil tapi dia masih uruskan anak sampai lah saya dah boleh berjalan dan luka jahitan benang dah cabut. Alhamdulillah harini genap 44 hari saya berpantang. Selama saya berpantang hanya sehari sahaja mil datang melawat saya. Dan takpernah tanya keadaan saya dan anak. Hanya kami sahaja yg memberitahu khabar anak kepada mereka tanpa mereka bertanya. If kami tak beritahu mereka pun diam sahaja. :)

2y trước

MIL sy pun mengandung 3 orang tak prnah rasa mabuk. Dia kerja kilang lagi. Nak beranak baru dia benti. Untung sngat badan dia. Alahan lgsg takde. Dia ckap balik tgh malam pun boleh masak utk esok pagi. Tapi tulah. Dia merendahkan sy ckap alahan ni boleh dikawal, jgn dilayan, jgn manjakan. Ingat syok agaknye kita nak masak udang lemak cili api pun mntak simpati org tolong masakkan ataupun kita beli kedai. Nak masak sndiri mmg tak mampu. Masuk dapur pun nak muntah 😭 takkan nak buat2 muntah smpai kluar darah. Takkan nk buat2 semput. Manusia klau trlebih tidur pun penat. Kita ni ngandung tak mntak pun nk tidur bnyak. Dah mmg ngandung akan kuat tidur. Tngok tv pun boleh ngantuk. Sy mampu ambik video kt tiktok pasal alahan tuh pastuh post status biar ipar tengok 😂

Sis, normal ye time preg ni kita tidur kat memane je kita nak. Sy sblm preg mmg workaholic. Sehari tidur mmg tk ckup 8jam. Lepas je preg, sehari smpi 3/4 kali tidur. Tgh baring kejap main phone terus lesap. Lepas maghrib nk ngaji pun boleh trlelap. Sblm preg, sy dduk rumah mertua kerap sbb kami tkde rumah sewa lgi. Dlu rajin sy mmg masak, kemas dapur, sapu mop lantai wlaupun penat gila smpi smput2. Start preg, sy stop buat smua krje sbb alahan teruk n semput yg sgt teruk. Habuk sikit smput, penat smput, jlan dri dpan ke blkg smput, muka g emergency ambik neb sbb pump tak support. Mmg kne rest. Skrg sy ambik keputusan dduk rumah mak sndiri biarkn suami kt rumah mak dia. Sbb suami pun tkleyh tnggalkan mertua n dia mmg anak mak dn mak ayah takleyh hidup tnpa suami 😂 kne tngok muka suami tu tiap hari klau tk dia keep on call smpi sy yg naik angin 😂 Skrg sy pkir sy n anak je. Biarlah mertua nk ckp sy tak reti balik tngok dia ke ape. Mmg malas nk layan. Sy pun get ready dh mertua, kak ipar ckap bebukan. Klau skit sy yg tnggung bkn org lain

msa pregnant ni mmg normal ya klu asyik tdo. xde kne mengena dgn ank lahir nnti. sepanjang sy pregnant badan sy mmg cpt letih. klu pgi sy pi beli barang dapur ke kemas rumah ke atau buat krja lps zohor msti sy tdo sbb badan mmg cpt penat. mujur kluarga sy x bnyak bising sy kerap tdo. cuma lps subuh jgn memandai nk tdo lah.. begegar satu umah nnti 🤣 lgi satu air sejuk tu boleh ja minum 😌 lgi lgi klu badan bnyak angin.. haritu sy warded pstu angin sekat.. ubat semua x jalan last last nurse ksi air sejuk baru angin kluarrrrrr. 😁

Bila mengandung ni, auto kita jadi lain dri kebiasaan tau.. sblm mengandung, bkn main rajin kemas rmh, masak jalan2.. ble mengandung semua tu berubah. Asyik melepet je (actually bagus je kalo byk bedrest especially awl2 pregnant) . Pastu perasaaan malas malasan tu x blh bwk bincang. Abaikan aje kata2 org sis, org tak duduk tempat kitew, so ape kesah kann.. jgn stress2..

2y trước

Itulah.. kite tahu kan diri kite mcm mana sebelom pregnant.. skrg badan, emosi kita mcm terganggu sikit.. sabar & hadap aje lah..

tiap minggu saya balik rumah mil. nasib baik mil memahami saya mabuk. tak boleh bau orang masak2. lagipun dari awal kahwin mil memang tak berapa suka orang bantu dia masak kat dapur. kemas2 rumah mil memang saya tak pernah buat. setakat sapu2 beranda tu ada la. sabar la awak. mulut orang lain2 hati pun lain2. tidur je dari awak dengar dia dok perli2 awak.

sy ni tiap minggu balik rumah MIL. seboleh2 tunjuk muka lah kt dapur & bergaul sikit bagi tak nampak kita ni mcm kera sumbang. org tua ni lain cara dgn kita. ada jenis baik diam serba serbi. ada jenis suka bercakap lain pulak. kita la kt rumah org kena pandai bawa diri. gitulah. lepak kejap dapur borak2 lepastu bangun masuk bilik ckp nak mandi ke solat.

2y trước

rumah mil saya nieh semua nya bt hal masing-masing... diorang stu family pun suka terperap dalam bilik... tk kan saya kena ketuk pintu diorang nak kacau diorang dalam bilik masing-masing tu 🥲

follow page doctor imelda balchin pakar o&g. awak akan dapat info yg tepat tentang pemakanan masa pantang. pantang larang masa pantang. doctor ada share. confirm awak takkan stress. sambil2 tu awak share je ilmu tu sja2 dkt sosial media awak or dkt group family mil awak. or dekat status ws awak. post dekat yg mil awak boleh tengok.

2y trước

alamak. boleh cuba educate biras2 awak. percaya la nnt biras2 awak pon xkn buat dn xnk follow pantang2 mengarut tu

😂 apa yg sis kata tu lah yg mak sy kata kat sy..rajin2 la sikit.. jgn tido siang . aaasyudahh . badan kita sendiri .kita tahu apa yg perlu kita buat.. dengar ye laaa.. apa yg boleh ikot..kita ikot..yg xboleh.. msuk tlinga kanan kuar tlinga kiri

2y trước

sama la mak sy pun 😆 boleh dia kata jgn tido je nnti baby keluar asyik tido je .. dah mmg keja baby tido je nk membesar kan ? Aduhai, cara dia ckp mcm sy tido sepanjang masa padahal waktu tghari panas rambang tu je sy rasa mengantuk 😅

saya paling pemalas masa ngandung hari tu .. alhamdulillah anak jadi rajin .rajin kejut mak dia time malam..rajin nangis bila nk susu..rajin nangis bila time mandi pagi tapi mak dia berdengkur lg x mandikan dia... HAHAHAHAHAHAHA

tido je lah...nnti dh beranak lg susah nk dpt tido...nk brmimpi pon tk sempat ..ank asyik brjaga je..sy spnjg prgnen tido je byk...kluar ank rajin je...rajin sepahkn rmh🤣🤣