Mengeras ialah contraction ?

Mengeras tu macam mana ya?? perut rasa keras ke? sy skrg 34w4d.. asyik rasa perut keras (baby strectching kt dalam ?) dan sy rasa tak selesa sebab rasa tu buat sy jd sakit pinggang sampai tulang punggung. Tarikh czer 3/8/23 ni nanti (38w3d) sbb sekali buang cyst.. sekarang sy confius betul ke mengeras tu contraction?

9 Các câu trả lời

nurse baru xplain kt sy td.. kalau mengeras yang kdg baby ke kanan kiri/ atas bawah/ senget2 tu = baby menggeliat @ baby stretching. kejadiannya sama jg kita akan rasa perut tegang je tp xsakit cuma sedikit ketidakselesaan kalau false contraction (braxton hicks)= kita akan rasa sakit bila perut tegang tp x regular..contoh 10-20 saat..tp dlm sehari tu terjadi sekali dua ..hari ni jadi, pastu xde dh..esok jadi lg...ni pn xyah buat apa2. real contraction= perut mengeras disertai dgn sakit yang regular..sakit tu mcm 10-20 saat dan brlaku setiap 5-10min..smakin lama smakin pjg masa sakit tu smpai 45saat ke..yg ni baru btul2 kena refer ke hosp ada org yg kluar tanda2 bersalin mcm real contraction /mucus plug (kputihan+ darah) / pecah air ketuban..tak semestinya kluar semua tiga2 ni..if salah satu tanda keluar, terus ke hosp...

1y trước

mengeras yg part mana tu? baby menggeliat - mengeras tak sakit cuma tak selesa sbb rasa dia tgh stretching braxton hicks- mengeras yang boleh jd sakit or tak sakit...if sakit pn, sakitnya mild je..tak berterusan dan sekejap. real contraction :sakit yg menangkap pinggang dan rasa susah nk jalan.mcm terkedu kejap(ini sy blum rasa tau, tp sy baca komen2 org yg pnh hadap)..dan sakitnya pula konsisten timing sama..every 5-10min...sakit selama 45saat gtu

Mengeras yg sakit mmg buat x selesa tu baru real contraction. Normally sakit tu rasa mcm period pain kerap and dari pinggang belakang smpai ke perut depan. Keep track sakit tu berapa mins and berapa kerap.kalau rasa baby stretching tu bkn contraction. Tu normal. Mcm saya masa preggy dulu tertanya2 mengeras tu mcm mana sbb perut asik menegang je baby stretching. Tapi takdelah sakit smpai xleh tahan. Lepastu before due baru lah baby bagi tanda2 mengeras yg betul. Mmg sakit yg x selesa and kerap. Kalau sakit tu datang 5-10mins cepat2 lah pergi hospital.

saya pun x pasti..sbb anak 1st czer..jd kalini xtau contraction tu mcm mn..yg real..sy sekarang 37w 5d..contraction dtg bila monitor 7 minit skali..then tiba2 10 minit skali..pasru konsisten balik 7 minit sekali..lps tu tiba2 hilang2..jd sy pun x pasti tu real atau braxton hicks..🥴

kalau real contraction. masa baby mengeras tu awak nak duduk rasa tak kena, nak baring rasa tak kena, nak berdiri tak kena. kekerapan mengeras tu berapa kerap. ada tak dlm 10-15minit dn makin lama makin kerap. if ada better awak ke hospital segera

nurse ckp kena bnyk rehat dan jgn berhubungan intim dgn suami . klau contraction dia akan sakit dr depan perut hingga pinggang belakang beserta sakit dalam masa yg kerap2 selama 20saat diikuti masa sakit yg teratur seperti 10 minit menjadi 5 minit sekali .

1y trước

tu tk pasti la sis sbb nurse bgtau sye salah 1 sbb bby mengeras ialah dsebabkn berhbgn intim di minggu 30-35 mcm tu . dan sbnrnya tak digalakkan pada minggu tersebut takut terjdi pembukaan rahim . so klo nak berhubgn better 37week sbb time tu bby dah matang dah so klo nak tkluar pn dah ok

kalau baby mengeras disertai dgn sakit perut ke pinggang berulang-ulang,biasanya memang dah masa nak bersalin. tiga² anak sy mcm tu. sbb tu sy cepat2 ke hosp bila rasa mcm tu sbb memang akan bersalin hari yg sama.

mengeras tu mcm bby dok menyendeng kat sebelah kanan /kiri perut ke ? sbb sy hri hri bby buat mcm tu

Ya. Bukan real contraction tapi false contraction (Braxton hicks)

Kalau kerap sis kne pergi hospital.. Semoga mudah urusan

1y trước

aamiin³ .. trima kasih❤️