Putus susu anak 2 tahun

Mcmne nk bgi ank putus susu?dia nk masuk 2 tahun da 2 minggu lagi. N paling utama waktu malam, sbb dye jenis tido mengempeng..mcmne ya nk bagi tido tnpa ngempeng?

2 Các câu trả lời

Saya dulu pun mcm tu sis, tpi saya setkan dlm minda saya since dia umur 1.5 tahun.. ini hha cara saya putuskan susu anak by peringkat : 1. latih anak siang minum botol tpi malam ngempeng 2. ajar anak biasakan minum air kosong ketika lps main/jalan² 3. ikut petua cara mak² : letak something like 'bancuhan kunyit/sos tomato' utk momok kan dia tpi biar dia rasa dulu. once bila dia dah rasa kat lidah lain dia akan tolak ckp NO. (saya amalkan ini selama seminggu setengah then she's remember it) 4. once dah practice yg step atas ni saya buatkan susu botol ketika waktu dia nak tidur pula. memula she's refuse tapi kita as mom kena tahan emosi tu sikit pujuk dia tepuk² sikit sbb dia wakti siang dh boleh minum susukan. 5. bila dah nk ok sikit time minum tuu diselangkan selawat, niat dlm hati nak stop kan susu bdn and tepuk² sikit haaa tidur lah dia.. p/s : mak² jiwa kena kental yaa time ni.. ini cara saya maybe ada yg xboleh terima tapi ianya berkesan. xsemua cara sama tapi kita ikhtiar. Semoga journey putus susu tenang² saja.

Bagi dia makan kenyang kenyang sebelum tidur, kalau dia nak ngempeng jugak biarkan je sis dia menangis sebab anak saya dulu pun saya ajar macam tu. Nak tidur memang melalak macam kena pukul tapi dalam seminggu macam tu dia pandai tidur sendiri tak ngempeng lagi, kalau terjaga pun saya just tepuk tepuk nanti dia tidur balik