Emosi tak stabil

Masuk trimester 3 ni emosi makin tak stabil, perkara kecik pun boleh jadi hilang sabar. Saya jaga anak kakak 2orang , sorang 4tahun sorang lagi 7tahun. Yang si adik ni okey takbuat banyak masalah , yang si abang ni selalu ade je bende dia nak bagi saye marah . Pagi tadi dia datang saye suruh tidur tapi taktidur, saya suruh tidur sebab saye pun nak rehat tengahhari hantar dia ke sekolah saye boleh buat kerje rumah . Dah satu hal saye nak kene tunggu dia tidur itupun jenuh marah dia sudahnye saye tertidur sampai tak hantar dia ke sekolah . Tadi taktahu la setan ape yang merasuk hancur hanger saye kerje kan dia ") punce dia , saye suruh adik mandi selalu dia mandi dengan saye tapi saye suruh adik mandi dulu sementara saye nak settle kan kerja saye sikit dalam bilik . Saye keluar tengok si abang depan pintu bilik air tengok si adik mandi ( adik perempuan) saye dah pesan kalau adik mandi takpayah gatal nak pergi tolong mandikan . Dia bukan tolong mandikan pun dia just duduk depan bilik air tu tengok adik dia mandi bogel macamtu . Saye marahla saye tanye ko buat ape depan bilik air tu , dia tak jawab 3/4 kali saye tanye dia buat muke innoncent . Saye pun hilang sabar saye capai hanger and bantai dia sampai hancur hanger tu . Baru keluar wad 2 hari sebab baby kurang gerak , stress punye pasal . Selameni saye diam je dekat mak dia sampai harini dah taktahan saye cakap kat mak dia takpayah hantar dah si abang tu kat saye , hampir gile saye dibuatnye nak jage dia . Tapi respon mak dia playvictim balik bukan malah nak kesian kat saye tapi macam salahkan saye pun ade . Saye tahu dia just budak and saye pun akan ade anak taklame lagi but orang takfaham tau susahnye nak jage si abang tu even mak dia sendiri pun selalu hilang sabar dengan perangai dia . Seperkara lagi , saye tolong jage sebab dia bayar and dengan duit tulah saye cover barang dapur and barang baby sikit sikit , nak harap gaji suami takcukup . Dalam mase yang same memang nak tolong dia jage anak dia sebab faham keadaan dia , awalnye orang je si abang tu makin lame makin dah nak dekat beranak ni makin ade je perkara menyakitkan hati dia buat nak bagi saye marah . Even bende kecik pun saye meletop . Macam mane ye nak sabar , dah mengucap dah istigfar . Rase serbesalah sebab pukul dia tapi bende dah jadi and saye pun takboleh nak control emosi saye

1 Trả lời

kalau rs tak blh kawal emosi..better tak pyh jg ank kakak..nnti jd stress lelm jd depression..ni blum brsalin lg ni..nnti stress2 blh meroyan jika berlaku lepas bersalin..tak mmpu jgn pakse buat just trus terang je..wlaupun kata tak ckup..tp kalau xblh kawal temper bhya silap2 nnti blh kena strok tiba2 bila drh tggi naik..jika mrh ank orglain plz jgn buat cmtu..nnti effect pd ms akn dtg pd emosi ank tu.. dh mcm dera mental n fizikal ank tu..zmn skrng ank2 jiwa mereka tak kuat..ank pun blh jd depression..maybe dia bukan ank puan tp ank kakak puan..tetp kena jg emosinya .ya tw ank2 ada yg nakal..maybe degil sush nk dgr ckp..tp zmn skrng ank2 ni jnis kalau kata tak blh..kena jelas kan knp? tak blh tgk adik dia mndi.. katala sbb aurat..adik tu pmpn xblh tgk .memula dia xkn paham .tp bila slalu ckp psti dia faham .ada budak2 dia xkn faham .nk kena explain baik2 br faham .jika dh smpai tahap bby tak gerak sbb stress xpyhla jg lg . in shaa Allah .Allah akan bg rezki lain nnti... just percy je dgn apa Allah dh aturkn tuk hidup kita.jnji jg hubungan dgn Allah..solat jgn tggl.. bykkn zikir..bykkn brdoa mintk Allah bg sabar dan ketenangan..br smuanya akn baik2 shj berlaku .pape pun try sbr even sbr tu setipis kulit bwg tp kena try kawal temper..kang mrh2 nnti kenan ank nnti... maaf jika kata2 sy ni menyinggung perasaan puan .t8 care mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin