perlu ke buat papsmear?

masa pergi followup untuk ambil pilnperancang dekat KK, nurse tanya bila nak buat papsmear.. apa tujuan papsmear ni ye? memang wajib buat ke? papamear ni yang masuk mulut itik tu kan? sakit tak? saya terkejut dengan soalan nurse sampai terlupa nak tanya untuk apa.. ada yang berpengalaman boleh share tak? TQIA #bantujawab #SeriusTanya #firstmom #ingintahu

2 Các câu trả lời

Tak wajib, tapi digalakkan buat. Untuk check kesihatan rahim kita, lagi lagi yang dah berkahwin. Tak sakit, relax kan badan, tenang je.