Sekadar bertanya

Maksud contraction tu sama mcm perot mengeras ke ?saya dh masuk 37 weeks 2 hari ..perot pon asyik mengeras jer ..bila tidur nak tukar posisi,payah sangat sbab perot asyik mngeras ..lagi2 kelangkang saya rasa ngilu ..kalau nak berjalan tu,tiba2 perot mngeras lpastu rasa nak kencing laa pula ..dah tu asyik rasa nak berak,tapi bila dah masuk tandas,takde pula yg keluar ..

10 Các câu trả lời

Itu namanya tightening sis....biasa berlaku di hujung kehamilan....perut kerap rasa mengeras.Jika contraction sebenar sakit akan rasa semakin kerap, kuat dan lama mungkin akan ada tanda² keluar spt darah bcampur lendir @ air ketuban..

orang ckp bracton hick..selalu mengeras dekat nak ujung² ni..sy pn sllu mengeras.kadang berdenyut pinggang ni selang seli..sebb baby x ad ruang nak bergerak tu yg sakit dgn nak terkucil lg tp pegi bilik air setitik je keluar.😂

5y trước

Hehe comel nye dia.. Sebok nk brgerak tp xckup ruang😅

Saya bagitahu kak ipar macam sis rasa, dia cakap tu bukan contraction sampailah saya rasa sendiri di mana nak type text pun sakit tak boleh bawa bincang 😂

Belum lg. Memang normal. Baby akan mengeras. N sakit bahagian rahim. Sy masa tu. Sakit juga baby mengeras. Siap usap2 baby suruh kendur kan balik. 😅😅

5y trước

Dia kalau nak beranak antara tumpah darah. Tumpah darah sakit juga mau berhari2 contractionnya. Jika tumpah air. Means air ketuban. Lepas tu baru sakit nak beranak. Huhu.

Saya punya pengalaman sama macam sis. Contraction yg tak menentu sejak minggu lepas. Check2 kat hospital baru bukak 1cm.

Sya pun alaminya skrg..tapi baru masuk 28 week kandungan sya skrg.

Contrction . 5minit skli . 5mnit lg skli dia mngeras mcmtu..

Contraction tu awal2 mcm period pain.. Lama kelamaan makin sakit. Gap masa sakit tu makin lama makin dekat. Kena monitor gap masa tu, kalau makin kerap & dekat2 diikuti sakit yg makin kuat tu petanda nak bersalin.

contraction tu lagi sakit.. mengeras tu ok lagi.. contraction tu nanti kita yang kena kira berapa kerap rasa sakit macam baby dah nak keluar tu..semakin kerap rasa tu, kita akan ditolak ke labour room.. masa contraction setengah jam sekali dah boleh serah diri kat spital..

Sama awk mcm sy, 36w6d. Kejab rasa mcm nk yak, pi toilet tak de. Perut rajin sgt mengeras, kelangkang sakit sgt. Tanda lain mcm turun drah x de. Minggu lepas warded sbb refuse baby movement. Tapi doc xckp apa pn. Next week dh kne admit.