hb low teruk

macam mana nak naikkn hb saya dah cuba makan macam2 tapi still low..and saya ada makan zincofer dlm awal2 ok tapi bila dah masuk kndungn 8 bulan terus jadi tak boleh makan and darah low teruk..bila saya tak makan ok pulak darah..misi asyik bising dekat saya cakap saya yang tak makan zat besi semua saya dh cuba mkn mcm2 tapi bila makan ubat zincofer tu mesti akan muntah lembik..saya dah mintak nak tukar ubat sebab dah tak masuk asyik muntah tapi doc cakap cuba dlu mcm mna pn😪#newmom

3 Các câu trả lời

Susu kambing, buah jambu batu, bayam, tauhu, kekacang, telur antara makanan yg membantu. Kalau nak juga minum kopi, kurangkan kepada 1 cawan kecil sahaja dan tak kerap & kalau boleh jenis decaf sebab kandungan kafien dpd 90+% jatuh kpd 3%. Kalau kerang pun ya, cuma pastikan dimasak elok. Tu yg daripada makanan la. Kalau zincofer, awak telan dengan jus buah yg kaya vitamin C.

5mo trước

Macam saya dr bagi iberet folic… mmg rasa nak termuntah… tapi saya makan tengah malam ms dah mengantuk sgt. Saya ambil dengan hus oren. Boleh try makan buah delima. Jgn ambil kafein. Jus bantu pun bagus

Sis cuba beli dekat farmasi obimin pastu makan jambu batu dan banyakkan sayur insyaAllah

boleh beli maltofer kat farmasi, sama function macam zincofer.