gatal masa hamil

macam mana nak hilangkan gatal ni. satu badan saya start gatal. letak minyak or lotion tak jadi apa pun. kdg2x bila kena air time mandi pun jadi juga gatal tuh. sebelum preg. mmg ada gatal, sbb alergi seafood tapi okay lagi . ni mcm makim teruk. #pleasehelp

2 Các câu trả lời

saya pun mcm sis juga. start dr 26 weeks mcm tu sehingga sekarang 37 weeks. sis pergi kk bdekatan dulu maklumkn kt misi then mereka akan refer to doc. bgthu doc sy gatal2 sampai tak boleh tidur tak boleh fokus. mereka akan bagi krim gatal dan krim steroid. tp xlama pun kesan krim tu sejam je. calamine lotion boleh beli kt farmasi tp xbkesan sgt sis masih boleh buat kamu tergaru garu. paling berkesan sy rasa makan pil gatal. skrg ni sy bgantung 100% pd pil gatal utk ibu mengandung. beli minyak gamat sapu dgn myk gamat seluruh badan. beli sabun gatal kt farmasi. jgn guna sabun badan yg wangi2. lepas syampukan rambut cepat2 bilas guna air. jgn sampai tkena kulit badan. kt shoppe ada juga sabun kulit gatal walaupun dorg kata sabun kurap ke apa. guna je. berkesan tu. tu sbg pengalaman sy lh sbb skrg pun sy gatal2 juga tp dh elok sikit. krim saya satu plastik shopping bag.. pelbagai jenis semua sy cuba huhu

2y trước

bole tak sent gambar pil dgn sabun gatal tuh. betul tak tahan kali ni, mmg luka habis badan duk garu. rasa mcm nak makan je ubat gatal sebelum ni balik, tapi takut effect kt dlm ni pula.

Dh pkai calamine lotion?

2y trước

pakai, tapi still sama, hilang kejap lepas tuh jadi balik.