Pedih Ulu Hati...

Macam mana mommy2 pregnant atasi mslh pedih ulu hati... Blh share petua?

10 Các câu trả lời

Normal time alahan teruk akan terasa kuat..dh peringkat2 akhir ok ckit..mungkin makanan lama msih ada dlm perut kita x habis keluar..dlm masakan jgn ada walau 1 bj lada pun..kari2 pun x blh..amalkan madu dgn air suam..mungkin sakit tu dtg dr makanan yg lepas2..insya Allah nati akn hilang jgk..klu dh lama x sntuh langsung lada..akk g kedai tomyam siap bgth jagn isi lada..x pedas x pe hehe..

Doktor cakap kat saya jangan makan benda masam and pedas. Doktor ada bagi ubat tablet untuk saya rasa dy macam ubat angin/gastrik tu. Tapi saya jarang ambil ubat tu. Memula pregnant alahan dulu saya minum air suam je. Lepastu bila dah tak lalu air suam, saya minum susu pulak. So far alhamdulillah 2 benda ni bagus untuk saya.

5y trước

Tq sis

Sy slalu kena time nk tido.. Msti rasa panas je dkt ulu hati. Slalu sy tggikan bantal je.. Kalau siang2 tu byk duduk drp baring. Sbb sy baca kalau time alahan ni mcm kena gastrik jgak.. Air asam perut tu naik ke ulu hati. Kalau baring mmg akan muntah @ xselesa.

5y trước

Tu la.. Rsa panas je dr dada smpai ke leher.. Dh mcm naga nk keluarkn api.. Ape2 pn tq sis🙂🙂

Klu sy minum air suam. Pastu mkn sikit tapi kerap. Awal2 dlu biskut kering je blh, mkn sup2 je mcm bihun sup tapi mmg xkn letak sambal ke apa la. Elak mknan berminyak dan ber lemak jgk sis. Susu2 tu elak jgk time pedih ulu hati sbb blh lead to gastrik😖

5y trước

Minum gak air suam.. Sbb rsa pedih panas tu smpai rsa mencucuk2 kt dada.. Tq sis 🙂 🙂

minum susu 3 kali sehari.. pagi.. tengah hari ngn ptg... sy dulu siap warded sebab gastric melampau... tp lepas amalkan minum susu dah x pedih ulu hati dan gastrik pun stakat ni xde dtg lagi

Elakkan mkn terlalu pedas, jgn mkn terlalu byk. Jarakkn wktu mkn n tido. At least 2jam. Benda bergoreng pn sbnrnya kena elakkn tp ssh pantang yg ni😂.

makan madu sehari sekali.. patot nye 2 sudu pagi dan malam.. tadi risau gdm sbb masih baru.. erm then jgn mkn lewat mlm.. jgn mkn pedas..

5y trước

lepas mkn x terus ok tau.. lepas 2 3 hari amal baru ok.. lepas da ok tu sy x amal kn da.. heehee.. risau.. tapi yg lain2 tibai je manis2.. 😅😆

Gaviscon..cepat je ulu hati setel..doktor saya yg cadangkan..tp xleh byk2 nnt sakit perut pulak

5y trước

Yang tablet boleh kunyah rasa manis, kalau yg minum tu pun manis tapi pekat..sedap je bg saya

Sye Terus gi hospital ambik ubat , tdo semalaman kat wad Esok balik 😅

Elakkan makan yg pedas2..

5y trước

X mkn pedas pn... Mkn biskut je pn rsa pedih sgt2.. Pa pe pn tq sis 🙂