Tak reti nak tengok air ketuban

Hi korang, skrg ni sy dah 34 minggu 2 hari. Saya dari week 30 harotu dok pening kepala pasal air ketuban. Mcm mane nak tahu tu air ketuban ke tak?? Lagi2 kalau baca pengalaman org kdg2 dkt toilet la, kdg2 leaking air ketuban keluar sikit je, ada yg dah pecah ketuban tapi tak rasa contraction, dan mcm2 lagi la. Tak tahu la mcm mane 😭😭 ade tak benda lain yg akan bagi kita rasa yes itu air ketuban?? Risau la. Sebab orang ckp kalau air ketuban leaking ke atau dah pecah...tak boleh tunggu lama lama dah. So risau kalau tak perasan. #firstmom 2/11/2020

4 Các câu trả lời

air ketuban ni jernih, suam & bnyak tnpa henti atau kluar yg x dpt control x sperti air kencing bleh control. pengalaman sya lahirkn ank ptama & ktiga. ank ptama awal pgi dlm pkul 6 leaking air ketuban. memang tukar kain ja sbb bnyak tapi x rsa skit contraction lgi. dlm pkul 5 ptg rsa skit2, lpas mgrib trus rsa skit kerap & pkul 11 mlm sya slmat bsalin ank ptma. ank ktiga sya leaking air ketuban pkul 9 pgi, dlm pkul 1 ptg sya skit contraction yg amat sgt & pkul 3 ptg sya slmat bsalin ank ktiga. cuma ank kdua ja sya skit contraction dlu baru leaking air ketuban & trus bsalin tapi baby mninggal sbb kndungan baru 4 bulan, sya kguguran tapi skit sma mcm bsalin ckup bulan.

sy xtaw la klu air ketuban leaking tu cmne, tapi yg sy tau, klu air ketuban leaking pun, mmg kita xleh kawal, dia xde rasa nak kencing pun,mmg kuar meleleh aje mcm tu.. pgalaman sy anak prtama tu, doc yg pecahkan air ketuban, mmg memancut airnya suam2.. time tu bru sy tau mcm tu rasa air ketuban, airnya putih,jernih x berbau dan banyaaakkk sgt.. sbb sbelum tu 2x sy gi spital sbb lendir byk sgt, engatkan leaking air ketuban, rupanya lendir jek..haha..

Dia warna jernih takde bau. Macam pengalaman saya, anak first pecah ketuban. Tapi memang tak tahu tu air ketuban, pakai pad tapi pad penuh, dia keluar dengan serta merta, tak macam air kencing kita boleh tahan.

Sy pn tertanya2. Mcm mna klu air ketuban leaking sikit2 waktu tgh kencing?

4y trước

Allahu takutnya... alhamdulillah selamat semuanya kan..