TrimesTer pertama🤰🏻

KORANG boleh share x makanan probiotik selain yogurt dan cara untuk elak GBS? Makan yogurt hari2 boleh hilangkan ke bau& keputihan? Xpe ke ambik probiotik first trimester ni? Efek ke dekat tumbesaran baby? Help me plis. Lately ni bau busuk & keputihan warna kuning cair time p** . ghisauuu #bantujawab #firstmom

10 Các câu trả lời

Actually sis, doc saya cakap GBS tak boleh elak sebenarnya. Ada certain orang memang GBS Carrier from the start. Cuma active atau tidak sahaja. There's no way or no guarantee yang kita takkan kena GBS. Tapi you can start by taking prebiotics, change your panties daily. Avoid wearing pantyliner, feminine wash, wipe your private part from front to the back. Try also to reduce sugar intake. Too many sugar can lead to unhealthy discharge. If warna keputihan lain selain putih atau putih susu, boleh mintak doctor swab untuk GBS detection. GBS memang tak bahaya for moms. Tapi bahaya untuk baby. Baby pun kena on antibiotics lepas lahir. So of keputihan kuning/hijau, gatal dan berbau cepat cepat pergi kk untuk buat vaginal swab.

3mo trước

ok sis🥹

selain mkn yogurt pstikn sluar dlm yg kita pkai jnis serap peluh.. dan jika guna pantiliner pstikn kerap tukar .. stiap kali brsm dgn husben pstikn cuci dulu sblm tido..pstikn toilet bowl kita guna dkt rumah atau tndas awam brsih.. jika guna pkai toilet awam try bli alas toilet siap2 dkt shopee tuk pstikn toilet kita nk duduk tu brsih..kekdg ada org g pijak kotorkn..kita alir air pun kekdg xmmbntu..jd try bli tu stiap kali g toilet awam stnby je dlm beg..nk2 kita ms pregnant ni super snsitif jd kena buat mcmtu tuk kekal hygiene kalau prgi mana2..mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

3mo trước

sm2 kasih😉

Firstly sis kena paham dlu.. xde tanda2 yg jelas utk jgkitan GBS nie.. bley jd kputihan biasa ataupun kputihan dsebabkan jgkitan kulat atau bakteria lain.. nak tw kne buat swab je..

saya makan yogurt dari sebelum pregnant sampai dah nak bersalin 🤭 baik untuk kurangkan keputihan. saya makan yogurt greek fernlef.

3mo trước

yaa hari2

amalkan yogurt 2 kali seminggu sahaja..makan hari² nanti bakteria baik kat vagina boleh hilang

3mo trước

bagusnya yogurt plain yg masam tu..tapi setengah org takleh telan,cuba yg buah

Ada sy bca byk org recommend greek yogurt.. boleh try.. & cut sugar

Keputihan tu normal.. Bnyakkan minum air kosong

keffir, kombucha, tempe.

Boleh. Yogurt plain ya.