Berpantang rmh mentua

Korang ada x macam sye? Suami suruh berpantang rumah mertua…… tp sini serba kekurangan, lepastu kalau beli makanan ke apa ke mesti adik beradik yg lain makan sampai habis walaupun kita tak sempat makan pun. Bila kita cakap nak berpantang rumah mak sendiri suami x kasi sebab ayah dya yang berharap sangat kita berpantang rumah dya, tapi tu la serba kelengkapan takde, dengan ayahnya jenis merokokdalam rumah lagi. Macam mana eyh? Penat dah sye pujuk suami nak pantang rumah mak sendiri, sye x biasa hidop dengan mertua and sye x suka menyusahkan orang lain, tapi family sini rilek je ambil barang sye masuk bilik sye tanpa izin, tak suka. Korang ada tak macam sye?, #firstbaby #pleasehelp #firstmom #firstmom

60 Các câu trả lời

Lawan sis... Jangan ikut.. Kita pn ada hak kita sbgai isteri..kalau dh mcmtu, zalim ye suami tu..lawan jgk..dia ingt mak bapak kita tknk main dgn cucu jugak ke? Bgthu dia sis yg pregnant, sis yang berpantang, tekanan sis yang hadap sorang2. Asal dia nk pksa2 sruh pantang rmh mak dia pulak ? Bgthu psl ayh mertua yg merokok tu. Biar suami tu ada kesedaran. Jangan ikut kepala kau je smpai kesihatan anak bini ntah kemana. Jangan jadi dayus!

pengalaman saya masa anak 1st.. lepas bersalin je saya terus balik rumah mak saya sendiri..lepas 2 minggu saya sambung berpantang dekat rumah mentua,so pada saya adil dua² merasa menjaga/bermain dgn cucunye ..tips nye..kita yg berpantang so ikot diri kita la nak pilih cara mana..jgn ikot sgt ckp org..bukan nk ajar jadi derhaka pada suami..masa saya berpantang kali ke 2, saya pantang rumah mak sendiri je sbb saya gugur..now preggy ke 3.. tahun depan bakal berpantang rumah mentua 100% sebab anak 1st dah sekolah..alhamdulilah

berpantang ni sangat kena perlu jaga emosi kita sebagai ibu. Anak menangis malam2 nak susu, berak dan kencing kena tukar pampers selalu, nak makan makanan berkhasiat, nak kena berulang ke klinik.. semua tu sangat memenatkan...support orang keliling sangat diperlukan... cakap baik2 dengan suami... kalau nak jugak berpantang rumah mertua, bukan 3 minggu pertama pantang disitu... dah hujung2 ye boleh kalau gitu keadaan family mertua.. tp awal2 pantang better dgn family sendiri... semoga awak dipermudahkan urusan..

anak first dlu mil pnh mintk dkt suami nk jaga saya dlm pantg. tp saya lawan. sya ckp xpe yg penat mak saya dan saya. at least dgn mak sndri kite bole mintk tlg org mintk ap² pertolongan. lgi pula tiada siapa d rumah. klu belah mil ad ipa lelaki lg ayah metua lgi. sye ckp sy nk mandi nk salin pkaian nk berkemban nk menyusu anak sume tu terbatas klu rumah MIL. trs x jd mil nk jaga skg tunggu hri anak ke 3 . smpai skg dia x ambik tau pon psl bby saya . hahaha lega rasa nya. klu tak tu kalut kite pula yg serabut

Direct je sis. Saya jenis mengaruk. Kalau saya taknak mmg saya taknak. Suami yg kena pujuk saya adalah. Dan kalau saya taknak mmg saya justify 1 by 1, bukan semua benda saya taknak pun. Jadi perempuan jgn lemah. Takda masa nk taat redha pada suami utk benda2 redflag ni, org berilmu pun tahu. Asap rokok, keselesaan wife, pun suami x provide. Boleh mudharatkan saya & anak. Saya tak pasti lah sis, tp saya mmg jenis independent dari sebelum kahwin. Sebab tu husband mil fil sil bil pun tak masuk campur urusan kami

pasal keluar masuk bilik tu saya dah rasa sis. Tak hormat hak privacy kita. masalah aurat lagi, makanan lagi kena berlapar tiap hari.. ish.. semua tu boleh stress teruk tau. nanti emosi kita yang rosak. dengan asap rokok lagi, tak larat nak risau pasal anak 24jam terdedah dengan rokok tu padahal dalam pantang ni kita nak fokus sihatkan diri kita yang dah 9 bulan menanggung sakit mengandung & sakit beranak tu. saya doakan sis dimudahkan urusan sis. 🥺

Kalau sy suami suruh mcm tu, sy lebih rela berpantang kat rumah sendiri daripada berpantang di rumah mertua yg mcm tu. Nanti meroyan stress kang bila mertua merokok, adik bradiknya rembat mknn kita sampai licin lagii..Aduh merokok tu mmg bahaya sungguh la .cuba send kat suami posting² tentang bahaya asap rokok terhadap baby newborn😅kut2 dia terbuka hati nak izin awk berpantang rumah mak awk. Doalah byk2 ye..

12mo trước

betui .ataupun rumah sendiri jea senang...mak kandung jaga 2minggu pertama yg penting..mak sndri dh tahu dh mcmna nk jaga...nanti awak pening naknjaga ikot mak ka mentua ka..mentua ni dorg excited nak terima cucu nak main nak dukung ja..mcm saya dh ckp siap dh sebelum bersalin..mak saya pantang kalau org dtg mlm² lawat baby masa pantang..memg akan tutup pintu xbg sapa masuk..nak dtg pg atau ptg..ckp direct terus..senang..dorg pun xberani .yala kena ada otak la waktu nak melawat pun..memg saya pun tegaskan nak pantang rumah sndri..mak saya jaga..mentua awal2 kalut sembang kt semua org siap ckp ada janji dgn mak saya..walhal tak de pun..kata nak gilir seminggu² jaga..skrg saya dh nak bersalin ckp dia nak jaga laki...mak saya xpa ibu tunggal suami dh meninggal..dh pulak..nmpk sgt nak main dgn cucu ja..then masa kata nak jaga siap kata..mak boleh jaga tp xboleh mandikan baby sebab tgn xkuat lg..😰 so dr ckp tu saya dh boleh agak xperlu percaya sgt...kalau suami awak dia kt tmpt awak dia nak

Suami awak kena lebihkan awak tu je. Keselesaan awak tu penting. Kalau dah jenis org keluar masuk bilik tanpa izin, awak kena tutup aurat selalu. Rimasnyaaaa. Nanti nak menyusu anak apa semua? Ish tak selesa rasanya tu. Rokok tu lagi la bahaya utk baby. Kalau saya, saya berkeras. Saya tanak stress/meroyan kemudian hari. Buat apa yg awak selesa. Jgn ikut kata org. Suami patut dengar ckp awak Sbb keutamaan dia adalah awak, bukan parents dia.

sis u rajin2 cari vdeo kat tt yg educated pasal wanita bersalin. u cari vdeo yg org lps bersalin depressed ke apa ke pandai2 la u cari kat tt tu pastu u share kat dia. kata kat dia kalau sayang isteri dan bakal anak jgn selfish. awak main reverse psychology sis. jenis suami sis ni jenis dominant dia kata A jadi A la kena buat . so klu u pujuk pun mmg tak jalan. hehe ni la dugaan rumah tangga sis . i doa u berjaya 💪🏻💪🏻💪🏻❤️

12mo trước

Thankyou sis!

Smalah cam sya..100% jln crita sama tapi apa blh buat nnti dickap derhaka pda suami jdi telanlah pahit tu skjp smpai bersalin..ikut hati nk balik umah mak sendri xnak susahkn mertua,jujur ckp byak makan hati mngis sndrian bila suami g kjer…adik beradik sblh suami mask blik mcm tu shja xhormat privcy ipar sndri ditambah dgn anak buah suami lagi duduk skli..hnya mmpu redha dan sabar shja mskipn trasa aty sgt2

12mo trước

Sama sis, jnis msuk blk macamtu je, x mintak izin pjn