Hai assalamualaikum

Kongsi ayat sikit kalau ad org tanya pasal kahwin dh lama tapi belum pregnant ....or "tanya dah berapa lama kahwin?"..x berharap hate answer tapi yg sopan ii sikit..hihi tq.

14 Các câu trả lời

“Nak bercinta dulu” “Nak honeymoon puas2” Pernah sepupu saya baru kawin n terus dikurniakan anak, dia kata “kalau boleh jangan terus merancang anak, kenal dulu pasangan.” Sebab masa anak dia baru 2-3 bulan, gaduh teruk dengan husb dia. Sangat2 teruk, hampir bercerai. Tapi bertahan sebab anak. Alhamdulillah sekarang dorang bahagia in shaa Allah. Sebab masing2 masih muda kot dulu. Kawan saya pula, dah ada anak. Dikurniakan anak awal. Umur anak tak sampai setahun bercerai sebab si suami tak bertanggungjawab. Dorang tak sefahaman. Tak matang. Sepupu yg lain, dikurniakan anak lepas 4-5 tahun perkahwinan. Bahagia gilaaa travel. Jap2 nampak travel sini, jap2 sana. Tup2 dikurniakan anak, suami dia caring gileeer. Jaga sungguh2 anak dan isteri, dia appreciate sebab isteri dah berkorban, dan bukan senang nak dapat anak. Sukaa tengok. Jadi, kenal betul2 dengan pasangan dulu. Jangan terlalu rush nak anak. Allah akan bagi tepat pada masanya. Love, M 🫶🏻.

6mo trước

Betul.. Bila lewat rezki anak, ambil peluang kenal betul2 pasangan dulu. Tak sama kenal sebelum dan semasa bernikah. So, tak kisah sangat dan tak stress orang tanya pasal anak. Kita chill je

Saya dikurniakan anak setelah 6 tahun perkahwinan. Saya OK je orang tanya sebab saya anggap mereka doakan saya. Kalau kawan rapat tanya, saya jawab, "kitorang tengah usaha lah ni, doakan lah.." 😅gelak2 jadinya bila saya jawab macam tu. Kalau dgn saudara mara, orang lain, saya jawab, "insya Allah.. Saya anggap soalan dan ayat tu sebagai doa Acik untuk saya dikurniakan anak" cakap dgn baik, kadang mereka malu sendiri sbb bertanya soalan mcm tu bila kita jawab dgn muka steady je. Kalau banyak cakap, jadi kan bahan, jawab mcm ni: "Allah je tahu bila masa yg tepat dikurniakan anak untuk aku. So, relax arrr. Aku boleh relax, kau pulak tertanya2."

Kahwin almost 5 years. Saya fed up dengan orang sekeliling. Saya stop bersosial. Fokus diri sendiri dan keluarga. Kerja sibukkan diri. Tapi last year June diuji dengan kandungan luar rahim. Tube Kanan dah buang. Tinggal 1 tube, bulan 12 last year tak sangka pregnant semula. Masih teringat doktor ckp mungkin agak lama sikit nak tunggu. Sebab tube dah tinggal 1. Tp Tuhan bagi rezeki selepas 6bulan kandungan luar rahim. Sekarang dah 19 weeks +. Apa2 pun sis tak payah stress kan diri dengar cakap2 orang. Yang penting sis jaga kesihatan diri dan mental. Kalau ada org tanya, sis jawab saja. Then pergi tempat lain. tak payah lama2 duduk dengan org tu. haha

dulu dr zaman bujang 20an bila tnye bila nk kawen,adik2 da kawen, sy suka jawab lg 2 tahun sampai la sy dekat nak kawen.. umur 30..saya jawab nada ketawa, gelak2... bila da kawen, saya sempat ttc setahun lebih tanye pulk bile nk dpt ank, sy jwb mcm ni, 1.alaaa, da try order shoppe, tp xde stock lg.. 2.doa kan ya 3.blum rezeki lg 4.orang lin jalan dulu.. 5.tggu kurus sikit kot bru dpt baby 6.xxxxxxxxxxx sy jawab base on diorang punye gaya soalan... baik soalan nye, jwb elok2... kaso bunyik nye, kaso la jawapn😙

6mo trước

belum rezeki tu, kdg org x puas dengar🤭🤭🤭dia seloroh, kita kene seloroh balik... baru diorang doakan on d spot😙😙

belum kawin org tanya bila nak kerja, bila dah kerja org tanya bila nak kawin si A sebaya dah ada 2anak tu. bila kawin dapat anak ditanya bila nak tambah anak lg. dan soalan2 sebegitu semestinya akan bersambung.. sy senang je, senyum "hehehe", "tulahtu", "entahla" pastu tak letak kat hati pun soalan2 tu. jawab buat apa bkn kuasa kita nk tentu semua tu. dan bukan org tak tahu pun semua tu ketetapan Allah manusia sekadar berusaha je

hai sis tahun lepas sy dpt laa soalan yg berkenaan "kau ni bila lagi haa " and sy terus jawab biarlaa sy nak bersweet dengn husb dulu..insyallah rezeki anak ni bila² mse je allah akan bagi "and mkcik sy terus diam hahaha tu jerla.m

jawab mcm ni "dah usaha tapi Allah belum bg rezeki lg..belum tiba masanya utk Allah bagi zuriat,apepun perancangan Allah yg terbaik..mintak doakn ye😊"

Saya 7 tahun ttc awak, tahun pertama n kedua mmg stress lg2 nak raya..start tahun 3 relax2 je.. sy sllu jawab in Shaa Allah esok..doakan kami.

wslam . jwp mcm ni. makcik , rezeki allah yg tentukn semua tu. sy sebagai hamba hanya mampu berdoa

nk stabilkn ekonomi dlu savings for bby. 🫢sbb skg brg bby lg mhl dri brg org dwasa