Boleh ke bagi kata2 baik2 semangat untuk saya

Kesah nya. Tahun 2023 tahun ke 5 prkahwinan Sya dan suami., Nak di jadikan. Cerita. Selepas 1 bulan kawin sy baru thu yang suami Sya ada buat pinjaman 30k dkt bankRaky** selama 9 tahun bayaran . Bila saya tanya kenapa buat loan tu pada waktu tu umur suami sy baru 19 tahun, dia buat Sebb nak baiki rumah mak mertua buat loan atas persetujuan kedua ibu bapa dan keluarga. Janji akan bayar sama2.. sbb masa tu suami Sy kerja kapal lepas buat loan.. nak dijadikan cerita ekonomi Sya dan suami drop.. tambah ank sulung dh nak masuk sekolah.. simpanan x ada.. bayaran tu kongsi2.. tp skrg ni ada tertunggak dalam 1k.. bila jadi macam ni Waran tangkap bank keluarkan .. lepastu sy ni jadi tertekan sangt2.. bila mil suruh sy pinjam duit mak ayah Sya . , Lepastu abg ipar suruh suami kerja JB.. mak mertua paksa tinggalkan saya... Sy ni jadi masalah . Sy dh lah ada axinety. Stress dibuatnya.. sebenarnya masalah sy ngn mil memg prob dri pantang anak pertama .. x ada siapa nak suami masuk penjarakan ... Ibarat masalah ni timbul kat syaa . Mak bapak dia tak lepas buat loan . Lepastu... Suami sy kata masa dia lulus loan. Semua baik. Beratur jemput balik kerja . Masa tu x kenal sy lagi . Tp bila jadi MCM ni . Sy sy sy... Saya dgn suami x ada masalah.. kadang2 sy dh x nak hidup. Nak mati je rasa .😭😭😭#pleasehelp

1 Trả lời

nahhh. benda dah jadi xboleh nk lari lagi. ape yg perlu buat, kena byr jela. tapii tolong jgn pinjam lagi dgn sapa2. x kesah la mak ayah awk ke adik beradik ke loan lain ke ahlong ke ape ke no. now kalau ade brg yg boleh dijual atau gadai, mintak suami buat benda tu dulu. ade emas ke brg letrik x pakai boleh jual dulu. dpt duit byr yg tertunggak tu. byr sikit2 pon xde mslh. janji berbayar. lepas tu boleh suruh husband pegi bank. mintak refinance balik kalau boleh. lepas tu nak or x, kalau peluang kerja dkt jb tu lagi menjamin masa depan why not? utk sementara waktu je. awk pegi balik duduk rumah mak ayah dulu kalau rasa x boleh nak handle anak sorg2. bagi husband wktu 3 4 bulan kerja and kumpul deposit rumah sewa utk bwk awk ke jb pulakk lps tu. itu kalau gaji dia 3 4 kali ganda dari sekarang la. kalau sama dgn sekarang xperlu la nak pegi. yes mmg bukan senang nk pjj. tapi utk keselesaan awk dgn ank, ade perkara yg perlu dikorban kan utk sementara waktu. mcm awk ckp lah, xnk suami dipenjarakan, so this is the way. kena berkorban sikit pjj utk sementara waktu kalau korg xde duit deposit yg ckup utk sewa rumah kt sana la. kalau ade duit yg ckup utk sewa rumah, then u pegi jela ikut husband duduk sana. kekdg kn dlm hidup ni kite kena berhijrah utk dptkan peluang yg lagi baik.

1y trước

sbb tu ckp jgn pinjam mana2 dahh. x kira mak ke ayah ke ape ke. tu dh ibarat gali lubang tutup lubang. tapi kes awk kalau pinjam sana sini lagi bukan tutup lubang, buat lubang makin besar, sana sini nak kne byr balik, end up nanti mkn minum pakai x ckup nnti. awk pindah duduk jb boleh tapi jgn duduk dgn abg ipar ke sape2 dahh. duduk bertiga je dgn husband n anak. and tolong jangan bagitau alamat ke ape ke dgn mil and abg ipar. kalau tetibe abg ipar tu dtg, call polis, cakap menganggu. pandai polis settlekan dia nnti. mil awk tu, jgn dilayan. hal hutang tu boleh mntk husband refinance balik. nak or x, husband awk kne byr sbb loan tu atas nama dia. and xde hitam putih mengatakan yg loan tu akan dibayar bersama. dan bank xnk amek kesah pon even kata dibayar bersama ke perjanjian antara husband dgn mil awk ke ape ke. yg dia tau, loan atas nama husband awk, so husband awk kena byr. xbyr surat warrant sampai. nasihat saya andai dpt refinance, suruh husband byr tapiii jgn bagitau dgn family d