stress nyaa...

kenapayaaa.. apa la yg xkenanya ni smlm start ptg xmakan apa pon lasung.. last cek gula mlm 5.4... tp knapa pg td cek gula 7.3 pulok jadinyaa... ????

13 Các câu trả lời

Dietitian I dulu memang dah bagitau kalau mommy GDM x makan atau makan lewat/makan x ikut schedule, gula memang akan Naik cuz badan u detect x ckp gula and it will convert sugar.. so dietitian i tu memang remind byk Kali it's important to take breakfast at 8am, followed by a tea break, lunch then tea break again after that dinner. 5 meals a day .. when I follow schedule tu memang gula reading i tu cantik... Provided meals all no sugar and low carb high protein.

5y trước

Yup should be tp doktor ni paksa sy makan 3 kali shari. Sy mmg nangis dpn dia. Masa tu dia tgh review bsp sy. Sptutny dia tekankan kuantiti dan apa makanan yg sy makan bkn ny masa sy makan..

Sis.. try makan mcm biasa.. xpelu nk tahan perut malam tak makan.. cuma kurangkan quantity ja.. bsp ni tujuan untuk check pemakanan kita betul ke tak.. kalo bsp xok kena check balik pemakanan kita.. kalo telebih waktu tu.. next bsp try kurangkan.. kena mkn.. xleh biar perut kosong..

makan jer... lps cek bsp terus makan nk mkn apa pom.. tp control minuman bergula... 2jm sblm wat bsp seterusnya stop mkn.. bykkn minum i... sy bt g2 jer... alhamdulillah bacaan ok n repet bsp 2mgu skali dh skrg

5y trước

1. mlm sblm puasa sy mkn nasi sblm kul7.. sy mkn je nk makan apa pn pastu minum i teh hijau segelas.. i manis pon sy minum.. tp sy bkn cmp susu laa... gula sikit jaa... mlm kl lapa sy jz amb buah epal hijau.. bykkn i 2.pg sy minum laa i kosong.. kdg2 minum teh hijau sblm wat bsp.. bacaan kl pg 4@5 lbh je 3.lps wat bsp pg terus mkn nasi.. kdg mkn nasi, ikan goreng, sayur or aym ikt nk mkn😁.. i kdg2 milo kosong, tp kuantiti sikit jer pastu minum i batu kosong.cmtu je lah sy lps wat bsp terus mkn.. nk kata kontrol sgt tak jgk... tp pastikn 2jm sblm nex bsp sy xmkn dh jz minum jer.. jd xde lh menu spesifik😅😅 ohyaa... sy amalkan minum teh hijau slps mkn nasi or apa mkanan... mmg xtinggal😁

Tengok apa kita makan.. Sya gdm jga masa 8bulan pregnant.. Dr suruh cut off sugar, nasi, ubi dan yg lain2 yg tggi gula.. sya cuma makan bread wholemeal no sugar and mbik susu & biskut yg tidak bergula..

Kna pndai ambik mknn sis..sy lg teruk mlm xmkn pon jd 7.9 bila tghari 8.5 ptg 8.6 mlm plk jd 10..tp bila dh stop mknn/minumm manis jd 3.7 plk gula rendahplk n kna manis main2..tpi ap2 bnykkn mkn sayur n lauk

5y trước

skunk sis punya gula control dah lew means blh normal ok?? mkn msa lama mn nk trun normal

start x ambik mkn pon dr koi 6 mcm tu smpai edk pg effect jgk ke?? tp yg syg pelik nye knapa mlm koi 12 lbih sy cek gula turun ke 5.4 tp pg knapa naik pulak..huhuhuhu stress jgk rsaa..😢😢

5y trước

yekaa.... means kat sini xda hrpan ke nk trun kn kdr gula.. sis amalkn mcm mn

Sis kena control ape yg sis makan & kuantiti die..kadang makan bihun je pun dah naik banyak..pastu kena byk2 minum air tok balance kn gula..kena try & error..

5y trước

Betol..contoh haritu jamuan raya dekat opis kebetulan jatuh buat bsp xkan xnak makan kan..🤣sy belasah makan nasi briani, ayam, daging, soto, lemang, sate, cendol..tapi semua sy amik sikit2..reading bsp alhamdulilah ok aje 5.0+..

Pegawai permakanan saya dulu ada cakap yg badan kita kalau xcukup gula akan produce gula. Tu yg kalo kita xmkn pun gula jd tinggi.

Menariknya kes awak ni. Nak tahu jugak kenapa ni. Sy sampai tanya2 kawan doktor sy sbb nak tahu kenapa bole jadi gini. 😅

5y trước

means kes mcm mn cara pa blh bntu kurang gula if sy cuba just ambik syur protein sj xsntuh kabo membntu x...

saya nk tnya lg hihihi rolled oat paling ok kn ambik?? dia bntu tak dlm pnurunan gula ke blh jgk buat gula tggi??

5y trước

👍🏿👌🏾..hihihi