Bayi bf muntah susu banyak kali

Kenapa ye baby 1bulan 11hari dah 4 kali muntah lepas susu badan , 2 kali muntah banyak 2 kali tu muntah sedikit . Dah sendawakan pun tetap ada muntah ke sebab terlebih kenyang? Baby asyik nangis je macam nak cari susu lepas tu nak menyusu 😅😅 confuse dah kenyang ke belom . Nak tanya juga normal ke baby bf berak cair ? #firstbaby #pleasehelp

2 Các câu trả lời

Anak saya 9 hari warded nhdu sebab muntah susu. Doc bagitahu, muntah tu at least separuh dari susu yg baby minum. Memang banyak gila. Kurang dari tu mungkin jeluak/muak. Kalau kerap muntah kena bawa jumpa doktor. Pakar bedah ada pesan dekat saya, setiap baby ni lain lain. So lepas sendawa saya akan bagi dia stay position upright dekat bahu 10-15min. Kalau nak buat sampai 30min pun takde masalah. Bila baringkan baby boleh mengiringkan badan dia sikit supaya tak tersedak muntah tu. Mcm anak saya mmg tak reti stop bila menyusu. Susu pula terlalu banyak. Jadi saya yg stop kan dia and sendawa. Kalau dia nak susu lagi saya sambung bf. Lepastu sendawakan lagi. Kalau saya bf straight 10-15 min mmg confirm muntah. Kalau menyusu badan mmg normal baby berak cair. Cirit tu bila 100% air sahaja, dan mengalir sampai ke belakang. Kalau ada nampak mcm biji kecik kecik tu means bukan cirit. Tak perlu risau

Kena beza muntah dgn muak susu. Jika muak susu , normal. muntah tu kena refer doktor. berak cair utk bf ok. Asalkan tak dehidrasi, berat naik.