Ubat

Kenapa ya tiap Kali mkn ubat zincofer tu kan saya selalu muntah selepas sejam mkn ubat tu ..saya dh serik la nk mkn ,saya sekarang ambik asid folik yg kuning je?? Ibu2 yang lain Pula mcm Mana ya ..

36 Các câu trả lời

Zincofer tu untuk hb low..kesan dia memang meloyakan dan memuntahkan..bila mkan lepas sejam.saya pun hari tu dah kena..terus muntah..bila makan vitamin obimin tu okey.

Awal pregnant dlu sy dpt zincofer jgk.. Tp xtahan sgt, asal mkn je muntah alek.. So sy mntk tukar ubt.. 4 serangkai.. Alhamdulillah ok.. Dh tak muntah.. Sis mntk tukar ubt..

Zincofer kalau sy makan lepas subuh, pastu tido balik kejap.. atau sebelum tido malam tu.. kalau sy makan pil tu waktu tengahri atau petang mmg ada rasa nak termuntah..

Saya makan iberet, kalau ambil dengan air kosong memang tak tahan, jadi saya ambil dengan air oren, memang OK. Saya cadangkan sis ambil dengan air oren / buah jugak.

Zincofer tu..untuk hb low..kalau kita hb okey cantik ,memang x ngam makan ubt tu.obimin okey untuk membantu menghilangkan mabuk (loya) & rasa nak muntah.

2y trước

yeke sis. sbb sy doc yg bg zincofer. dia ckp sy dh masuk 2nd trimester. xperlu asid folic semata. tu dia suruh sy amek dgn nurse tukar zincofer. hb sy pon 11. mungkin akn turun lg😅

awk mintak tukar dgn dokter ubat lain. sy pn takleh telan zincofer, pastu dokter tukar kpd iberet. kalo iberet pn takleh, awk g farmasi beli maltofer.

First dlu makan zincofer pastu mcm nak pitam smpi husband tak bg mkn dah sbb dah smpi tak mampu bgn. So skang tukar pd iberet, setakat nie Alhamdullilah ok.

5y trước

Iberet pun jika okey dengan awak..boleh la makan..macam Myra x de lagi iberet untuk masa sekarang..

Ubat tu kne makan setgh jam sblom atau pon makan sblom tdo.. Dgn syrat lps mkn malam jarak dlm 2jam.. Baru okay dia xkn muntah

5y trước

Btoi ikut bdn jgk. Saya lps mkn, telan ubat.. ok je. Klu lmbt mkn ubat. Rasa nk muntah.. mcm perut kosong

Terima kasih pendapat Dan mengalaman ibu2 😘🤗 .2 mnggu lagi saya jumpa nurse ..hehe semoga urusan kalian dipermudahkan juga ..

5y trước

Sama2...semoga darah hb awak cantik..

Sy 15 min ja muntah dh lps mkn zincofer.mkn sblum tdo..lpas telan ubat tu kena trus lena..kalau tak rasa angin nk muntah jugak.