Hai ibu2x semua... Nak tanya

Kenapa perlu minum air gula.... Dan untuk apa air gula tu untk kesan apa ya... Walau pun dah mengandung anak kedua nieh saya masih x tau air gula tu untk apa sbb x perna minum 😅 Nak tanya nurse tpi takut sbb nurse garang 🤭

9 Các câu trả lời

air gula utk cek kencing manis sis. wktu pregnant senang kene kencing manis. kalau ade kencing manis waktu mengandung, kdg2 smpai lepas bersalin ada. tp kebanyakkan akan hilang. kalau sangkut kencing manis waktu mengandung xboleh beranak lebih dr due date. kalau xberanak juga smpai due date tu nnt kene paksa juga 😅 biasa kalau ibu xkawal kencing manis ni baby besar. bnyak komplikasi nnt. kalau umur 25tahun ke atas/parents ada history kencing manis wajib minum.

utk cek kita ada kencing manis x time pregnant..mcm2 komplikasi blh berlaku.. baru ni sy ade tny dietition(sbb da sangkut gdm) ..bila gula berlebihan dlm badan ibu n salurkan dkt baby,baby dah terbiasa n boleh jadi besar..then bila bersalin,baby boleh jadi hypo sbb baby belum dpt create insulin sendiri bila dia dah kekurangan gula waktu lahir..which is sgt bahaya la..

utk cek sama ada kita ada sangkut kencing manis atau tidak..masa pregnant senang kena..mana2 sebelum ni xde kencing manis , tau2 pregnant ada pula..mcm adik ipar sy..lepas bersalin ok result gula dia..time pregnant je naik..sy 15.9 ni minum air gula..nanti kene minum lagi..2 kali kena minum sebab doc kata umur atas 30 tahun.

sy perna kne anak pertama sebab brat badan naik 2 kg dlm 2 minggu tapi anak kedua nasib baik dari awal Smpai da msok 8 bulan tak minum air gula selamat sikit😁

sy pernah minum sbb berat badan naik mendadak .. nak tau ada kencing manis ke tk masa preggy . sy alhamdulillah normal tak ada kencing manis

Sy anak 1st naik 23kg mnum air gula 2x tp x sangkut pun. Nie anak no 2 dah 5month. Berat naik 2.5kg baru dah sangkut gdm on diet 😂

baru tau sbb nya... terima kasih ibu2x semua jawab pertanyaan ku 🥰🤗

untuk tengok sama ada puan ada kencing manis semasa pregnent

hhihih garangg bebeno tu smpe tkot nk tyer hihihihi

2y trước

garang tpi baik😁, cma tulah takut kena bebel panjang-panjang jak 😅