Obimin Ganti Folid Asid

Hi, kemarin saya p check up di kk dan nurse tanya "skrg dk makan vitamin apa". Sy bgtau mkn vitamin yg nurse bg folid asid, b complex, vitamin c, iron tablet dan tambahan jgk obimin. Nurse trus ckp "dh makan obimin kenapa nk mkn vitamin yg kita bg tu lg, dh ckup dh, pilih salah satu nak mkn yg mana samada obimin atau vitamin yg nurse bg". Dan sy ckp klu mkn obimin then vitamin yg nurse bg tu hnya mkn folid asid saja lah? Nurse ckp x payah, dlm obimin dh ada folid asid. (dk pkir dlm hati betul ke x betul nurse ni) So sy perlu ke stop folid asid? As i know ibu hamil perlu folid asid 5mg per day. Tp folid asid dlm kandungan obimin hnya 1mg saja. Thanks

24 Các câu trả lời

Hi. Sya pregnant 22w. Saya xpernah dapat ubt dri klinik. First check up nurse tye mkn apa . Saya bagitahu makan beroca beli di farmasi +kurma ajwa lepas tu HB tekanan darah semua elok nurse suruh teruskan je.tpi doktor suruh ambil vtmin klinik. Sya mntk nurse tpi dia suruh continue yg saya ambil sbb smua okay. alhamdulilah setakakt ni paling rendah HB pon 13.1 first check up. Moga berterusan HB cantik

Setahu saya Dr (bukan nurse) ckp folic asid tu hanya makan sampai usia kandungan 3bulan ja(seeloknya dah start makan folic asid dari sebelum hamil lagi bagus)..selepas usia kandungan dah 3bulan, folic asid tu dah xde fungsi, boleh je nk teruskan makan tapi nanti keluar jadi air kencing je. Setelah usia kandungan 4bulan Dr akan kasi vitamin zinc cofer(dlm ni dah ada 4 vitamin yg diperlukan baby)

4y trước

Sama lah kita. Hb rendah. dari mkn 1 biji,doct suruh mkn 2 biji

Saya pun sama..smlm gi check up,doktor ada bagi sya obimin..kata doktor,dlm obimin tu dah ada folic asid dan vitamin lengkap yg ibu hamil perlu kan..lpas tu nurse ada bagi sya lgi folic asid, vitamin b-complex,iron tablet dan Ascorbic asid..so rasanya sya hanya perlu makan Obimin jer kot,sbab dah lengkap.

Sy consume B-Complex & Vit C shaklee. Doc kta bagus, but dia nak tambah juga Obimin tu. Sbb kat dlm tu dh complete semua. Bagus doc kata sbb zat besi pun sekali dlm tu hehehe. Dah masuk 2nd trimester dh x ambik folic asid . Sy Ambik 3 tu jela. Shaklee ngan obimin😍❤️

Masa 1st trimister sy mkn acid folic... masuk 2nd doktor seh tukaq obimin.. masa checkup 17week doktor tambahkan kalsium n vit e.. Sy smua ikut nasihat doktor sbb depa lebih arif

Smue vitamin yg sis makan n folid asid tu dah disatukan dalam obimin. Saya lbih suka dapat obimin makan satu pil je klau dapat yg bnyak ii tu ssah je nak makan em

betul la tu ape yg nurse ckp..mula2 pregnant sbelum pergi kk sy mkn folic asid.bila dh buka buku nurse bg obimin..terus stop mkn folic asid and mkn obimin je

@Nur amni , hb saya dah normal semula alhamdulillah..cuba awk amalkan susu kambing dgn kurma. InshaaAllah okay, sya dah try buat tu n berhasil naikkan hb😊

Dlm obimin dah ada kndungan folic acid n multivitamins. Dr awal pregnant smpai sekarang sy makan new obimin je n Alhamdulillah bacaan hb sentiasa cantik.

Obimin ada lertambahan kalsium tak silap.. dia sama mcm ambil semua pil yg mula tu.. tp kena gak ambil suplement lain contoh mcm neurogain, fish oil ke..