Rasa nak relax mcm sebelum ada anak.. Bersalah ke ada rasa mcm tu

Kebelakangan ni.. Saya sering rasa mcm nak lebih relax mcm sblom ada anak.. Maksudnya.. Nk pergi mna.. Pergi je .. Xyh pkir anak.. Nk mkn ke... Nk mndi ke.. Nk tdo ke.. Boleh je buat xpikir apa..tp bila pikir mcm tu.. Saya akn rasa bersalah sendiri.. Rasa mcm bkn ibu yg baik... Pdhal saya syg sgt anak saya.. Nak anak saya panjang umur dan sntiasa sihat.. Bila ada rasa mcm tu.. Rsa brslh sgt pada anak.... Ada ke ibu2 yg mengalami mcm saya alami.. Minta tolong sgt kongsi pendapat dan kata2 semangat untuk saya

5 Các câu trả lời

sy rasa normal. semua mak mak mesti pernah rasa mcmtu jgk. sy surirumah juga. kalau sy tknk rasa bosan , sy rasa nak keluar, sy keluar je angkut anak sekali. sy tktunggu suami free. start kereta , jalan. kadang ii pon masih keluar dgn kawan ii , tapi angkut anak sekali 😂 tapi kena byk sabarlah nak bawak anak keluar, kena byk alert, tkboleh leka, kebersihan anak kena care lebih, jgn bawak tmpt yg sesak ramai org. yg paling penting dgn izin suami. me time sy sekarang mcmtu jela bila ada anak , janji buat sy happy. kalau tk buat benda yg boleh buat kita happy , boleh stress. sy mula mula pon gitu jgk. lepastu terus ckp dgn suami , kalau bosan je nak keluar. suami izinkan.

1y trước

TQ awak bg pendapat dan kata2 semangat..

sye plak ble anak menangis, mula la rse nk keje, hanta anak peg pngasuh.. ble anak ok, snyum2 main ngn kte, rse mls plak nk keje.. nak jge dye je.. hahahahaa sye rse normal je rse mcm tu.. sbb kte penat emosi & khidupan kte lebih mudah sblum ade anak sbb tu kdg2 kte rndu zmn2 dlu.. tp klu bley kte tanamkn dlm diri kte, kehidupan kte lebih baik ble ade anak.. bdk2 cpt je mbesar, saba ye awak..semuanya akan ok nant..

1y trước

betul.. nk hantar pengasuh xpecaya.. kdg suami kite jga pon kite xyakin.. semua nk buat sndri... nk jaga sndri.. bila da jaga.. penat pstu koyak plk sorang2... haha

Suri rumah ke awak? Saya pun kadang ada je terfikir camtu. Datang penat yang sangat2 Ya Allah macam2 fikir sampai menangis. Saya twist balik apa yang saya fikir, semua perkara yang saya nak buat tu, Insya-Allah one fine day saya akan dapat buat juga semua tu. Sebab anak membesar hanya sekali. Masa dia ada dengan kita ni lah peluang yang ada untuk kita jaga dan didik sebaiknya. 🫶🏻

1y trước

itula... suami yg memahami tu satu rezeki jgk kn ..

normal. sebab kita tak kan rasa dah apa yg kita selalu buat semasa sebelom ada anak. masa xde anak kita nak ada anak bila ada anak kita rasa mcm nk semula sebelom ada anak. ibu berkerja ka ibu suri rumah ka semua sama saja. xde yg beza.

1y trước

sama2 awak. kita sama awak. sy, anak 2. pregnant jarak dekat. letih tu xpayah ckp. burn out pon ada. sy berkerja dn pjj dgn husband. alhamdulillah suami byk membantu utk handle ank juga bila dia balik. masa tu la sy mmg me time betol2. me time sy xde la pergi jln2 dpt tido pon sy dh happy. hee. kdg tu ada juga minta izin dgn husband nk keluar jumpa kwn. inn shaa allah, kita semua mommy yg hebat

Normal yunk.. Sbr ya.. Itu smua sbb emosi kita.. Kita penat.. Sbbtu pasangan perlu bantu kita urus ank.. Kdg2 beri kita masa utk kita me time sorg2 biar dia jaga ank😘

1y trước

Sma2 yunk.. I've been through before so I know it's hard fighting with dearself