Baby sebulan nak susu lagi selepas sejam. Dah minum hmpir 3oz. Patut bagi ke? Takut overfeeding

Kadang tak sampai sejam.. dia nampak lapar, ternganga2 dan jelir lidah.. pernah jgk bby menyusu dada setengah jam.. pastu tak lama dia nak lagi. Baby boy. Pernah jgk beberapa kali muntah mgkin sbb overfeeding kot

7 Các câu trả lời

nak tahu baby lapar susu mcm mana kena tahu feeding que. ada 3 stage feeding que. baby ternganga dan jelir lidah bukan bermaksod baby nak susu sentiasa. sama juga kalau baby menangis. bukan tanda baby nk susu tapi tu cara baby berkomunikasi dgn kita. susu bdn tak perlu risau. bila baby menyusu dia akan lepas sendiri bila dah kenyang. nk dpt kn susu hindmilk baby atleast kena menyusu 15-20minit. dan kena tahu susu ibu mudah dihadam dan diserap.

Sama sangat macam saya haritu.. anak saya fully df.. bila dia macam tu saya bagi puting dia minum jer.. kita sebagai new mom tak tahu sampai la dia muntah. Lepas tu mmg saya gapkan masa.. 2-3jam baru bagi. Saya ada tengok video kalau dia jenis merengek selepas dh bagi susu dan kita positive dia dah banyak minum susu, maybe dia dh overfeeding.. jalannya, angkat baby menghadap depan secara menegak, kaki rapatkan ke perut..

1y trước

semalam baru muntah lgi😭 sy dh bgi botl 2oz dan dia trus berak banyakk. pstu dlm sejam dia mcm nak lgi, dan dia pn x tido2 balik(2.45am).. sy df plk. sbb ingtkn lps dh berak, perut dia ad ruang lgi. tpi lps df tu dia nmpk mcm x slesa.. x lme pstu muntah🥲 ni posisi utk bantu baby kluarkn gas ke?

direct bf ½jam jangan puan bayangkan & samakan dengan pam ½jam.. tak pernah lagi anak saya active sucking sampai ½jam.. nyonyot isap pastu duk diam, nyonyot duk diam.. pastu nti2 nak menyusu lg.. kalau dbf baby tau la kalau lapar dia isap la

1y trước

pace feed tu mksdnya klau bby stop hisap, kita jgn kcau dia ke? tunggu dia hisap sndri balik?

bg pacifier sbb anak sy gtu jg...dh myusu then nk zzzzz...tp bls trbangun jelire lidah..bru myusu 1 jam td ,,(susu fm), so bg pacifier then dodoikan..tidur..

1y trước

saya pantang kt rumah mak.. dia x bgi plk bgi puting kt bby😅

Nganga dan jelir lidah tu dia tgh main. Dia baru tahu dia boleh menganga dan jelir lidah. Kira tengah explore anggota badan la. Bukan tanda lapar

1y trước

Baby mmg macamtu.. sebab dalam perut kan dia sempit. Bila dekat luar dia rasa bebas dan ringan jadi baby tak dapat kawal pergerakan lagi. Baby tgh belajar kawal la tu..

baby sye boy jgak.. mse sbulan sye bg 2oz gap 2 jam.. ternganga2 & jelir lidah bkn semuanya tanda lapar.. baby tgh blaja kemahiran baru..

Buat paced feeding?