Anak 2tahun 4 bulan.”, susahhhhhh sgt nak makan,kita sbgai mak rasa sedih sbb anak tolak semua makan

Kadang kita biar je dia xmkn, tp dia x ad pun minta nk mkn,

8 Các câu trả lời

anak tak nak makan mmg buat kita susah hati & stress. anak pertama saya (boy) sgt susah makan. umur 1y - 2y paling mencabar. dia tolak bila kita nk suap. dia tunggu sampai lapar dan baru menangis2 minta susu. waktu tu kita pulak xsampai hati. saya stop susu FM berfasa start umur dia 2y6m. ada improvement sikit (sikit saja), tapi masih susah makan. saya rasa kesilapan saya adalah terlalu strick menu makan waktu baby; hanya introduce benda tasteless & bosan macam bubur, bihun sup tak ada rasa. jadi mindset anak jadi: real food xsedap, xbest. sebab utk anak kedua (girl) saya buat perubahan. start 9m lagi saya dah kenalkan kari, rempah kurma, masak asam, bersantan. anak kedua mmg lalu makan sampai skrg (2y4m). jarang tolak makanan walaupun makanan tu baru bagi dia (suka mencuba). skrg selera anak pertama saya tu (now 4y1m) dah makin improve. mungkin sbb dia tgok adiknya makan. tapi saya rasa stop susu FM mmg sedikit sbanyak membantu. dia dah x ada option nk kenyangkan perut lagi, jadi nak tak nak kena makan nasi. tapi pemilihan lauk masih x variety mcm adik. tp itupun dah syukur. untuk puan, jangan putus asa. bagi anak real food yg dia rasa dia boleh/nak/selera. utk anak puan umur 2y tu boleh dah tambah sikit garam dalam telur dadar, nasi goreng, etc. bagi ada rasa sikit. utk bagi anak signal yg real food ni okay je bukannya X sedap sgt pun. asalkan beri dia real food (telur, ayam, ikan, etc). kalau dia xde allergy lagi okay sbb boleh pelbagaikan lagi protein.

5mo trước

Yee awak, sayaa dah start bg dia menu macam org biasa cuma x ade perasa kita bubuh bnyk, ujung2 dah la, tp susahnyaaa

anak sy 1y6m pun sama... org kata biar dia pandai mintak makan sendiri, huhu dr 6m pn pyh makan, hidang makan tak makan kalau dibiar tak makan bkn dia mintak makan pun, merengek lapar mintak nk susu. if tak bg susu merengek lapar jgk dan tetap la tak mau makan pun.. selalu je tanya anak.. A nak nasi tak? "sik", dia pun bangun cepat2 gi dapur buka laci ambik pinggan gi kat periuk, dah isi nasi dia geleng kepala letak pinggan yg dia ambik tu lari gi buat benda lain. huuu bertabahhhh. dtg time takmau makan dia, dpt mkn setengah senduk sehari bersyukur sgt dh mak.. dtg time nk makan tu kita bagii je la dia nk

5mo trước

Pelbagai? Dah macam2 mee mihun spagetti, macaroni, spiral punya, nasi impit, nasi air, semua x ok

sabarlah sis. ank sy setahun 7 pun Sama. mcm picky eater pon ye. nnti nak bawa checkup pakar.. dah laa takat breastfeed je.susu pun xd la semeriah mcm dulu.. Sbb dia pun dah xlama dah nak 2 tahun.. kalau formula nampak lagi susunya bnyak mana Tiap Kali bancuh.. ni bila Kita offer mcm2 dia xnk mkn. sy jadi serba Salah nak makan. Stiap apa sy beli smua mknn yg boleh offer untuk dia mkn sekali. tp tulaa.. tetap reject..

5mo trước

Ye macam2 beli kat luar sbb nya nak tarik minat dia, dia heran pun x , huhuhu saya pulak smpi bentikan die bf bg fm sbb klu x ,susu badan pastu fm, tukar2 gitu je,lgsg xnk mkn

ank sya pn ssah mkan dia nk mkn pn nsi goreng..nsi ngn telur kicap je..tu pn ikut mood dia jga..hri ni lngsung x nk mkan..bsok nk pla mkan.. cmanya klau sya ckp "nk mkn tak" klau dia nk dia tnjk dpur..dia dri umr 6 blan smpai 2 thun x nk mkan nasi..bru² ni je dia ok sikit nk mkan..tpi tu la berat statik 12 kg je

5mo trước

Bersyukur sgt klu dia nk telur nasi kicap , ini nasi tu mcm geli sungguh dia tgk

berat dia naik okay tak?, takpa la awak, nnt maybe akan makan juga. n kalau dia nak or suka apa, bagi je kt dia.

5mo trước

Skrg ni berat ad la 11 kg jer

Awak kena keep offer. Jangan give up mommy. Dah pelbagaikan menu? Buat plating nampak menarik. Dah cuba?

anak sy pun mcm tu sis .. 3y baru 11kg .. byk kli offer mkn, mcm tu jgk ..

Apa dia buat masa offer makanan pada dia?