Orang lain masuk campur urusan cara kita uruskan anak.

Jadi ibu ni bukan sesuatu yang mudah. Seperti saya, anak saya merupakan cucu first untuk fmly mertua saya. Sejujurnya sejak dari saya prengnant fmly mertua selalu paksa saya dan husband untuk ikut kata mereka. Waktu saya pregnant dlu, ibu mertua saya akan paksa saya untuk berpuasa. Sedangkan waktu tu sya alami alah yg agak teruk. Lepastu mula laa bangga diri cakap org prgnant boleh ja puasa. Pernah juga sya ni dpaksa untuk follow cara pemakanan mereka. Selepas bersalin lagi la fmly mertua masuk campur. Sampai nama anak pun dijadikan isu. Bukan tu saja.. pemakaian anak sya pun d komennya. Salah ke anak lelaki pakai baju kaler pink? Ada fakta ke lelaki xboleh pakai baju kaler pink lepastu ada corak bunga² sikit .. saya faham family mertua xajar anak² dia tido doii. Anak saya jenis yg kena tido doi bru dia nyeyak tido... Marahnya mak mertua bila tau kami bg tido doii. Isu anak xpakai bedung pun kena marah jugaa.. anak kami ni bedung p la mcm pun pasti akan berjaya dia buka bedung tu. Di kata nyaa anak tangan duk xdiam tu kes xpakai bedung la tu .. letak anak dlm walker pun xboleh haa . Saya pakaikan serum rmbut kat anak pun dimarahi nya jugaa ...suami sya pun diam jaa bila mak mertua saya kata mcm²...Kadang bila post ja gmbar anak sya kt group fmly mertua ada jaa xkena di matanyaa .. kadang sya malas nak blik umh mk mertua sebab ada ja xkena cara saya besrkan anak... Ada yg alaami masalah sama mcm saya?

2 Các câu trả lời

Hampir sama dengan i, agak teruk juga dilayan oleh mertua ni lebih2 lagi yg paranoid. I takde mak so tak dapatlah nak mengadu dgn siapa2, so mungkin baginya senang nak conquer i. I Tpkasa bpantang dengan keluarga belah lelaki sebab rumah kitorang tak siap lg, spanjang bpantang semua nak ikutkan kata mertua. Apa yg kita buat semua salah, sampaikan doktor pun dia nak lawan memang malu i tebal muka. Lepas tu kita tak nak suruh dia jaga tapi dia selalu je nak ambil anak kita, bila kita cakap takyah jaga biar i je jaga dia melenting pula. Kata i ni smua tak pandai even tho i pernah je jaga anak sedara sebelum ni. Lepas tu kuat mengungkit pula, kata dia yg jaga anak kita tapi tak habis2 nak mengungkit. Memang tekanan dibuatnya, husband memang understanding sangat sebab selalu mnyebelahi pihak i biarpun i slalu diam tak melawan pun. I tak melawan pun sebab respect mak husband i, kadang sampai cross the line tu kita nangis je tahan. Kadang dia triak kat i, marah kat i, apa yg i buat semua tak betol kena hina caci maki lebih2 lg dia suka buat mcm2 crita kat orang pasal i. Bila kita marah terus tak nak layan kita mcm orang asing, bila kita nak keluar cari rumah sewa dia berpura2 mnangis katanya nanti takde jaga anak i dengan i. I kan surirumah mestilah i yg jaga, i tak kerja pun. Dari sebelum bersalin sampai bersalin selalu dapat layanan mcm ni, i nak jalan pun dia tak suruh. Dia suruh bekurung je dalam rumah, tak payah pegi luar katanya. I duduk sekejap pun dia lenting, nak kata rehat pun dia marah. Bila husband kerja je, memang kerap dia menghantam i tapi i diam senyum je sebab malas nak cakap dengan orang yg kita bahas seribu kali pun tak masuk tak guna, tapi bila ada husband terus berubah jadi bagus. Sebab ni la i bekurung je dalam bilik, mcm bilik tu la tempat yg paling selesa bagi i dalam umah ni. Kalau keluar je ya allah naik tekanan tu, kadang anak tido pun dia meruah masuk bilik sampai anak tbangun. Bukan snang nak tdokan anak ni, dia patutnya lebih tau benda ni tapi semua dia buat melanggar pantang lepas tu apa yg doktor cakap jangan buat dia nak buat juga tapi kita tetap bekeras sampai husband gaduh dengan mak dia yelah nak pertahankan anak tu baru 2 bulan kot. Semua ni i pendam je harap bersabar sampai rumah siap, tapi tak sangka ada juga orang yg senasib dengan i.

Ya situasi yang normal bagi saya. Saya kadang tu terasa, makan hati juga. Tapi suami saya sahaja yang rajin "basuh" parents nya. Apa yang kita buat dan kita rasa tak salah, tak perlu takut pun. Abaikan je. Anggap je yang mereka tu concerns.